Gde sve iskopavaju opasni litijum i bor?

MAPA Nije samo Jadar: Gde sve iskopavaju opasni litijum i bor

DRUŠTVO 14. mar. 202222:53 > 23:03
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nakon vesti o zatrovanom Jadru zbog bušotina rudarske kompanije Rio Tinto, još na nekoliko lokaliteta u Srbiji istražuje se litijum i bor, što ih ujedno čini i mogućim novim ugroženim lokacijama u našoj zemlji, poput Pranjana, Dobrinje, Siokovca, Rekovca, Valjeva ili Kraljeva.

Naučno istraživanje Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju nedavno je pokazalo na uzorcima vode da je dvadesetak kilometara nizvodno od bušotina Rio Tinta koncentracija bora uvećana za 17 puta, arsena za devet i litijuma za tri puta.

Ovi uznemirujući podaci pokrenuli su pitanje na kojim se sve još lokacijama u zemlji istražuje litijum i bor.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike od 31. decembra minule godine, na oko 180 lokacija u Srbiji se traga za raznim vrstama ruda, a osam lokaliteta imaju status aktivnog istražnog polja litijuma. Najveći broj dozvola ima kompanija Balkan Exploration i to za čak pet lokaliteta.

Kompanija Euro Litijum ima istražne dozvole za litijum za dva lokaliteta, a Geo Min Pro iz Smedereva za jednu lokaciju.

Firma Balkan Exploration za litijumom i borom traga na lokalitetima Rekovac i Ursula u opštini Rekovac, a za koje ima dozvolu sve do 2023. i 2024. godine.

Ova kompanija litijum i bor istražuje i na lokalitetu Siokovac kod Jagodine, a dozvola im traje do marta 2024. godine.

Još jedna od lokacija koja je potencijalno ugrožena, a gde se i meštani bune zbog istraživanja litijuma i bora, jesu Pranjani kod Gornjeg Milanovca. Balkan Exploration dozovolu za istraživanje u Pranjanima ima do marta 2024. godine.

Ova kompanija do 2024. godine ima istražnu dozvolu i za lokalitet Dobrinja u opštini Požega.

Firma Euro Litijum bor i litijum istražuje na dva lokaliteta kod Valjeva. Prvi je lokalitet Valjevo sever, gde dozvolu imaju do sredine ove godine, a za Valjevsko-Mionički basen dozvola je istekla 31. oktobra 2021. godine, međutim nije nam poznato da li je ona produžena, ali se svakako ovaj lokalitet smatra potencijalno ugroženom lokacijom zbog istraživanja.

Još jedna lokacija koja je potencijalno ugrožena je i Janoki kod Kraljeva, gde dozvolu za istraživanje litijuma ima smederevska kompanija Geo Min Pro i to do kraja 2024. godine.

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Miketić: Hitno obustaviti sve istražne bušotine, ko zna šta se sve dešava na drugim lokacijama

Đorđe Miketić iz koalicije MORAMO istakao je za Nova.rs da se po čitavoj Srbiji “buši na više od 200 lokacija” i zapitao se šta se dešava na svim lokacijama nakon vesti o povećanoj koncentraciji arsena i bora u reci Jadar.

Naš sagovornik je naveo da će da će ova politička grupacija tražiti da se hitno obustave sve istražne bušotine, ali i da će isto tako tražiti i da se izvrši hitna inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine.

“Moramo znati koja je voda bezbedna za piće, a koja zemlja bezbedna za uzgoj i ishranu. One koje su već kontaminirane moramo sanirati. Smisao nadležnih institucija je da rade svoj posao i da građani nisu prepušteni sami sebi i da u neznanju konzumiraju ove otrove”, rekao je Miketić za Nova.rs.

On je naveo da je neophodno izvršiti strogu kontrolu i sanaciju svih bušotina, te sprečiti otvaranje planiranih rudnika bez saglasnosti struke i građana na tim područjima.

“Prostorni plan Srbije koji predviđa više od 40 novih rudnika širom čitave naše zemlje, šest novih termoelektrana kao i stotine novih MHE, protivzakonito je usvojen na Vladi Srbije, a sada se čekaju izbori da bi bio potom usvojen i u Skupštini Srbije. Nakon ovog čina, naša plodna Srbija bi postala rudarska kolonija 19. veka, a građani i priroda bi bili osuđeni na vekove zatrovanosti i prerane smrti”, izjavio je Miketić za naš portal.

Naš sagovornik je naveo da im je plan da ugrožena područja postanu regioni zdrave hrane, a ne, kako je kazao, kancerogena jalovišta.

“U ovom veku suša i žeđi, našu vodu ćemo čuvati kao sam život, a ne koristiti za ispiranje ruda. Imamo plan da konačno, nakon 18 godina, Zrenjanin i čitava Vojvodina dobiju pijaću vodu u svaku kuću i jeftinim cevovodom od Mačve ćemo dopremiti vodu. Takođe, našim vrednim seljacima ćemo obezbediti subvencije, znanje i podršku institucija, od koje se može zarađivati i do četiri puta više, te tako možemo postati supersila u proizvodnji zdrave hrane. To znači da hranimo Evropu i podignemo izvoz, i nikada više ne dođemo u situaciju da uvozom punimo državne magacine”, izjavio je Miketić iz koalicije MORAMO.

Podsetimo, iz kompanije Rio Tinto ni do danas nije odgovoreno na naše pitanje kako objašnjavaju uvećane vrednosti bora i arsena u reci Jadar, a nizvodno od bušotina ove kompanije.

Bonus video – Izjave iz Gornjih Nedeljica