Globalna emisija ugljen-dioksida

Globalna emisija ugljen-dioksida iz elektrana oborila rekord

Globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) iz energetskih postrojenja porasla je 2021. godine na najviši nivo do sada, usled oporavka ekonomija od pandemije korona virusa i povećanja potrošnje uglja.

Globalna emisija ugljen-dioksida iz elektrana oborila rekord

Foto: Pixabay
Globalna emisija CO2 iz elektrana porasla je za 6,0 posto na rekordnih 36,3 milijarde tona, pokazuje analiza Međunarodne agencije za energiju (IEA), preosi Rojters.

 

 

“Oporavak potražnje za energijom u 2021. bio je povezan i s nepovoljnim vremenskim prilikama i uslovima na energetskim tržištima, posebno skokom cena prirodnog gasa, što je dovelo do većeg sagorevanja uglja, uprkos činjenici da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora zabeležila najveći rast do sada”, navodi se u saopštenju IEA.

 

Kina, za koju je IEA ističe da je jedina zemlja koja je doživela ekonomski rast i 2020. i 2021. godine, najviše je doprinela povećanju emisije CO2, dodaje britanska agencija.
“Samo u 2021. godini, kineska emisija CO2 porasla je iznad 11,9 milijardi tona, što čini 33 odsto ukupne globalne emisije”, prema podacima IEA.
Rast cena gasa u Evropi i Sjedinjenim Državama takođe je doprineo povećanju globalne emisije, jer je proizvođačima električne energije bilo isplativije da sagorevaju ugalj, koji emituje duplo veću količinu ugljen-dioksida u odnosu na elektrane na gas.
“Prelazak sa gasa na ugalj povećao je globalnu emisiju CO2 iz elektrana za više od 100 miliona tona, posebno u Sjedinjenim Državama i Evropi, gde je konkurencija između elektrana na gas i ugalj najžešća”, dodaje IEA.