IMPROVIZACIJA ŽIVOTA

Poverenik za informacije od javnog značaja naložio Prvom osnovnom JT

Tužilac za tri dana da dostavi Danasu diplomu

Prvo osnovno javno tužilaštvo bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana, mora Danasu da dostavi kopiju diplome o završenom fakultetu javnog tužioca Ljubivoja Đorđevića i ranije tužilačkog pomoćnika a sada zamenika tužioca u Trećem OJT Miljana Dedića.

 3

Piše: M. N. Stevanović

Beograd 10. oktobar 2017. 13:00

Tužilac za tri dana da dostavi Danasu diplomu

To je utvrdio rešenjem poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije reagovala je na nekoliko tekstova u Danasu u kojima se navodio slučaj sudske veštakinje Mirjane Labović i njene diplome o završenom Ekonomskom fakultetu, jer u zaglavlju tog dokumenta stoji Univerzitet Kosova u Prištini, što nikada nije bio, niti je mogao biti naziv te visokoškolske ustanove. Takođe, sumnju u verodostojnost te diplome izazvalo je pogrešno napisano ime dekana, dok je kao rektor navedena osoba koja je to postala nekoliko godina nakon datuma izdavanja diplome. Agencija je taj predmet prosledila na rad Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, a nakon izveštaja koji je podneo tadašnji tužilački pomoćnik Dedić, tužilac je krivičnu prijavu odbacio sa obrazloženjem da “u njoj nema elemenata krivičnog dela”.

Kako je Danas imao saznanja da je i tužilac Đorđević fakultet završio u Prištini, kao i da je Dedić poreklom iz južne pokrajine, zatražili smo i kopije njihovih diploma, jer nas je interesovalo da li su iste, ili ako nisu, čija je ispravna. Prvo OJT, odnosno tužilac Đorđević, koji postupa po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, odbio je naš zahtev u delu koji se odnosi na Dedića, uz obrazloženje da bi time bilo povređeno njegovo pravo na privatnost. Kada je Đorđevićeva diploma u pitanju, on je obavestio naš list da će o tom delu zahteva odluku doneti Više JT “jer se tražene informacije odnose na ličnost rukovodioca organa nadležnog za postupanje po zahtevima za slobodnim pristupom informacijama”. Više JT je to, naravno, prihvatilo, a potom je, postupajući po zahtevu Danasa, utvrdilo kako ne raspolaže traženim dokumentom.

Naš list je uložio žalbu Povereniku, koji je utvrdio da je reč o informacijama “koje treba da budu dostupne javnosti jer se odnose na lica koja obavljaju javnu funkciju ili pomažu u njenom obavljanju, u državnom organu koji po zakonu goni učinioce krivičnih dela”, kao i to da su njihovi poslovi plaćeni javnim novcem, “pa se ne radi o informacijama u vezi sa njihovim privatnim životom i ta lica ne mogu imati isti stepen zaštite privatnosti kao obični građani”. Takođe, kada je reč o delu zahteva koji se odnosi na tužioca Đorđevića, poverenik je konstatovao da su neosnovani razlozi zbog kojih nije postupljeno po zahtevu Danasa.

Neke diplome ipak dostupne

Zahvaljujući jednom od poslanika Dveri, naš list je ipak došao do diplome tužilačkog pomoćnika iz predmeta “Labović” a nedavno izabranog za zamenika tužioca u Trećem OJT u Beogradu. Iz tog dokumenta koji je na zahtev Narodne skupštine dostavilo Državno veće tužilaca, vidi se da je Miljan Dedić desetogodišnje studije okončao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu sa prosečnom ocenom 7,19. Diplomu aktuelnog tužioca Prvog OJT, Đorđevića, DVT nije imalo.

povezane vesti

Tri donora na milion stanovnika

Tri donora na milion stanovnika

 4

Piše: Zlatija Vuković

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

ns ja

10. oktobar 2017.

Na čuvenom kragujevačkom pravnom fakultetu, gde je drmala afera kupoprodaje diploma – okončana zastarelošću slučaja !!!!????? Majko moja ima li makar jedan pošten i normalno obrazovan tužilac, sudija, veštak , ko god ko jse bavi veoma ozbiljnim poslom!!!????

pera kojot

10. oktobar 2017.

Bravo za diplomce,još samo da poverujemo da je ova iz kragujevca prava?Šta mi sebi sve dozvoljavamo…!Ne može stati u komentar.

Dusan Spasic

10. oktobar 2017.

Na zdravle Dedicu – 10 godina pravnih studija pa jos u ozloglasenom Kragujevcu pa onda naravno nagrada za poslusnost – pomocnik tuzioca! Srbistan hoce u EU?