Izazov za električna vozila

A gde su tu punjači? Najavljena vožnja od Severnog do Južnog pola e-automobilom

AUTO 24. maj. 202216:56
Podeli:
Foto: Nissan

Nissan je danas objavio svoje partnerstvo sa škotskim avanturistom Krisom Remzijem koji će se sledeće godine uputiti na električnu avanturu od Severnog pola do Južnog pola.

Plan je da ekspedicija krene na put u martu 2023. godine, a Nissan Ariya e-4ORCE će preći više od 27.000 kilometara preko nekoliko regiona i kontinenata sa temperaturama od -30 do +30 stepeni. Remzi će postati prvi čovek koji će voziti od jednog do drugog pola u bilo kom vozilu, jer će od Arktika krenuti kroz Severnu, Centralnu i Južnu Ameriku, pre nego što pređe na Antarktik.

Ova ruta će sadržati neke od najekstremnijih, najbrutalnijih ali i najlepših prizora. Od glečera prekrivenih snegom do planinskih uspona i pustinjskih dina, ova ekspedicija će proći kroz prelepe i neotkrivene predele.

„Ponosni smo da objavimo naše partnerstvom sa Krisom Remzijem i njegovim timom. Potpuno novi, električni model Nissan Ariya omogućava vam da idete dalje, lakše i u komforu. Sa e-4ORCE tehnologijom koja omogućava izvanrednu stablinost i prianjanje na raznim podlogama, znamo da će Ariya biti savršen partner za Krisa i njegov tim na ovom izazovnom, potpuno električnom putovanju“, izjavio je Asako Hoshino, glavni čovek Nissana za marketing i prodaju.

Foto: Nissan

U pripremi za ledene uslove Arktika i Antarktika, Nissan Ariya e-4ORCE će biti modifikovana sa brojnim dodacima na karoseriji, novim točkovima, gumama i oslanjanjem. Druga, nemodifikovana Ariya će biti vozilo za podršku kroz Severnu, Centralnu i Južnu Ameriku.

Foto: Nissan

Ovo nije prva potpuno električna ekspedicija za Krisa Remzija. On učestvuje u avanturama sa vozilima na struju više od decenije. Pre pet godina, on i njegova žena su postali prvi tim koji je završio Reli Mongolije u potpuno električnom automobilu. Par je prešao više od 16.000 kilometara tokom 56 dana u njihovom Nissanu Leaf.

Još 2015. godine, Kris je prešao distancu od 2.615 kilometara od najsevernijeg do najjužnijeg mesta u Velikoj Britaniji i nazad za dva dana, koristeći isključivo javne punjače.

Foto: Nissan

„Naša misija je da pokažemo da električna vozila mogu da se izbore sa najtežim uslovima – od vrlo niskih temperatura na polovima do vrelih i vlažnih džungli Južne Amerike, i da prikažemo da su vrlo uzbudljivi za vožnju dok ispunjavaju sve potrebe prosečnog vozača. Fantastično je da je jedan tako važan i inovativan brend postao globalni partner naše ekspedicije“, izjavio je Kris Remzi.

Bonus video: Koliki mu je domet, a cena? Vozili smo prvi Renault Megane na struju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram