Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik

Bilčik: EU u Srbiji često nije tretirana fer – razlog pada podrške članstvu

VESTI 30. jan 202321:02
Izvor: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je večeras da Evropska unija u javnom životu Srbije često nije tretirana fer i da je to jedan od razloga pada podrške članstvu u EU.

„Bilo bi od velike pomoći kada bi EU u javnom životu Srbije bila tretirana fer od političara iz raznih stranaka. Kada dođe vreme za teške odluke, uvek se krivi EU i političari iz EU, uvek (se priča da) EU vrši pritiske. Mi ne pritiskamo nikoga, mi samo radimo na obavezi koju je Srbija potpisala (da želi u EU)“, rekao je Bilčik za Radio-televiziju Vojvodine.

POVEZANE VESTI

Bilčik je kazao da u javnom životu Srbije postoji „puno mitova i dezinformacija“ u vezi sa EU i dodao da bi promena tog narativa mogla da doprinese rastu podrške građana članstvu u EU.

Povodom odbijanja Beograda da se pridruži sankcijama protiv Moskve, Bilčik je rekao da Srbija „mora da razmotri ozbiljne stvari“, navodeći da će „bez određenih koraka, napredak ka EU biti spor ili ga neće biti“.

„U Evropskom parlamentu se sve češće čuje pitanje da li Srbija želi da pristupi EU, da li je uz EU ili nije“, kazao je Bilčik povodom odnosa Beograda prema Moskvi.

Bilčik, koji je prošle nedelje posetio Beograd sa članom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije Matjažom Nemecom, rekao je da su njih dvojica „došli da vide kako može da bude nastavljen proces međustranačkog dijaloga“.

„Složili smo se da ćemo se vratiti pre leta, u maju ili junu, i da ćemo pokrenuti novu rundu razgovora. To će biti parlamentarni dijalog, a ne više međustranački dijalog, jer se odnosi na situaciju u parlamentu Srbije“, naveo je Bilčik.

Dodao je da će cilj parlamentarnog dijaloga biti „da se poboljša kvalitet diskusija i kvalitet rada parlamenta“.