Izvršitelji ugrožavaju građane

Zaštitnik: Izvršitelji ugrožavaju građane

Zaštitnik građana zatražio je danas preispitivanje tarifa koje primenjuju javni izvršitelji, ocenivši da se iznosi tih nadoknada pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, saopšteno je iz Kancelarije Zaštitnika građana.

Zaštitnik: Izvršitelji ugrožavaju građane 1Foto: Beta/Milan Obradović

Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na iznos tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku, navedeno je u saopštenju.

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, ocenio je Zaštitnik građana.

Nužno je stoga preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu, vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane, navdeno je, između ostalog, u Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglašava da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, a takođe i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane.

Takođe je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje, ocenio je Pašalić.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom, objavljeno je na internet stranici Zaštitnika građana.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

 

  • Posebno je problematična nagrada za uspešnost izvršenja. Kada se sve završi, poverilac plaća izvršđitelju veći iznos za sprovedeno izvršenje po kom onda opet ide izvršenje, sada samo za tu nagradu. Zakon ovakvu nagradu ne predviđa, ali je ministar stavio u Pravilnik.

  • gospodine, uradite sto vise po tom pitanju, sudovi nedovoljno stite duznike, izvrsitelji napadaju i one koji nista ne duguju – to su bukvalno pljackske horde, a ne nekakvi organi za naplatu dugovanja

    1. I jedan od vidova finasiranja laznog zastitnika i njegovog luksuza. Bruka i sramota da se uopste objavljuju ovakve gluposti. Najavi se predsedniku, premijerki, laznom doktoru, Nelici, pa pricaj sa njima o tome. A, da, ne mozes da stignes od silnih putovanja. Sto puta sam te videla na aerodromu. I ja putujem poslovno, ali me ne placa RS.

  • Ljudi, jeste li vi normalni? Ko da nesto uradi? Lazljiva, naprednjacka bitanga. On nije ZG, on je turisticki vodic za botove sns, na poslu nije proveo 10 dana za 2 i po godine. Samo putuje, trosi pare, vase pare narode! Laze da je bio advokat, laze da je pokrenuo postupak zbog hapsenja Obradovica. Jednostavno, patoloski lazov. Tezak poremecaj. Istrazujem ga vec dve godine i kao Obradovic, svima sam dostavljala podatke i niko ne objavljuje. Nece ni ovaj komentar. Laku noc.

    1. Bravo, devojko! Svi to znaju, samo se prave ludi ili imaju interes. Svi znamo ko je Paske. Najgori su maskirani naprednjaci. Istrazuj i dalje, ali imaj u glavi primer Obradovica.

  • Oooo, naprednjacki Kolumbo. Daj, covece, smanji dozivljaj. Svi kompromitujuci podaci su nam dostavljeni o tebi. Ne radis nista, samo se reklamiras. Cuti, bolje.

    1. Pa objavite. Sta cekate? Svako ko se bavi ljudskim pravima i mi koji radimo u nevladinim organizacijama znamo da je to propala institucija. Mi nesto i kazemo, a vi iz opozicije? Sem Balse, niko nista.

 

Cassions Tema od FRT