Jača podrška Nemačke i Švajcarske Srbiji

Jača podrška Nemačke i Švajcarske Srbiji po pitanju migranata

DRUŠTVO 11. mar. 202219:29 > 19:39
Podeli:
Beograd, migranti, policija, ilegalni migrantiFoto: MUP

Dve zemlje će pomoći Srbiji da lakše prebrode migrantsku krizu.

Direktorka kancelarije Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH u Srbiji, Danijela Funke i Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC) u Srbiji, Rihard Koli, potpisali su Sporazum o partnerstvu u cilju intenzivnije podrške upravljanju migracijama i ublažavanju negativnih efekata migracija, te iskorišćenju njenih pozitivnih efekata u Srbiji.

Danijela Funke (GIZ) i Rihard Koli (SDC). Nemačka i Švajcarska potpisale Sporazum o jačoj podršci upravljanju migracijama u Republici Srbiji
Foto: Promo

Prepoznajući potrebu da se poboljša koordinacija na nivou zemlje u oblasti migracija i razvoja sa naglaskom na lokalni razvoj, podrška će biti intenzivirana kroz postojeće globalne programe Nemačke razvojne saradnje, Migracije za razvoj (PME), Migracije i ijaspora (PMD), zatim program SDC-a Making Migration Work for Sustainable Development/ Global Program Migration and Forced Displacement koji u Srbiji sprovode UNDP i IOM, kao i kroz Švajcarsko-srpsko migraciono partnerstvo.

„Udružili smo snage kako bismo efektivnije i u što većem obimu pružali usluge na lokalu i otvorili više mogućnosti za zapošljavanje i ekonomski prosperitet lokalnog stanovništva i povratnika. Ovaj kooperativni model otvara put ka objedinjavanju aktivnosti relevantih međunarodnih organizacija i donatora, institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva, zarad usmeravanja zajedničke podrške i ostvarivanja održive reintegracije stanovništva. Očekujemo umrežavanje i usmeravanje svih aktivnosti kroz Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru – DIMAK, koji će od aprila ove godine otvoriti svoja savetovališta u prostorijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u 7 gradova širom Srbije“, dodala je gđa Danijela Funke, direktorka GIZ Srbija.

BONUS VIDEO: Migranti u selu Majdan u Vojvodini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram