„Jaroslav Černi“

Savet za borbu protiv korupcije: Poništiti prodaju Instituta „Jaroslav Černi“

BIZNIS 28. feb. 202215:03
Podeli:
Foto:Facebook/Institut za vodoprivredu jaroslav černi

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je ocenio da prodaju beogradskog Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi” treba poništiti, jer je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu.

„Prodaja tog instituta može dovesti do nesagledivih štetnih posledica po živote, zdravlje i imovinu građana Srbije, imajući u vidu klimatske promene, poplave, bujice, odbrane od leda, očuvanja pijaće vode i životne sredine“, navodi se u izveštaju Saveta o privatizaciji Instituta „Jaroslav Čarni“, koji je dostavljen Vladi Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Savet je preporučio Vladi Srbije da donese odluku kojom će naložiti Ministarstvu privrede da zbog uočenih nezakonitosti u postupku prodaje kapitala Instituta preispita donošenje odluke kojom je konzorcijum, koji čine kompanija Milenijum tim iz Beograda i fizička lica, proglašen kupcem Instituta.

Taj konzorcijum, u kome je sedam direktora Instituta, kupio je Institut početkom ove godine za oko 2,58 miliona evra, što je bila početna cena.

Preporuka Saveta je da Državno pravobranilaštvo, zbog uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku prodaje kapitala tog instituta, pokrene odgovarajući postupak za poništenje odluke o izboru kupca i pokrene postupak za utvrđivanje ništavosti Ugovora o konzorcijumu, koji je zaključen između Milenijum tima i fizičkih lica kao članova Кonzorcijuma, koji je zaključen 29. oktobra 2021. godine.

U izveštaju je navedeno i da je preporuka Saveta da nadležne institucije utvrde da li u postupku prodaje kapitala Instituta “Jaroslav Černi” ima elemenata koruptivnih radnji i zloupotrebe službenog položaja, te da u skladu sa tim preduzmu odgovarajuće mere.

Agencija za sprečavanje korupcije, kako je navedeno, trebalo bi po preporuci Saveta da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv Dejana Divca, Mileta Božića, Nikole Milivojevića, Dejana Vučkovića, Gorana Nikolića, Miodraga Popovića i Dušana Ćirića, kao članova konzorcijuma, u kome će odlučiti o postojanju sukoba interesa.

“Vlada Srbije bi trebalo da zaduži nadležno tužilaštvo da utvrdi da li u postupku privatizacije Instituta Jaroslav Černi ima elemenata krivičnog dela u postupku odgovornih lica ispred prodavca državnog kapitala i odgovornih lica u Institutu u odnosu sa njegovim kupcem i pokrene odgovarajući postupak”, navedeno je u preporuci Saveta.

Bonus: U čemu je javni interes prodaje Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi?