Kako sačuvati voće i povrće ?

Ovo voće i povrće nemojte nikada da odlažete u frižider, ako želite da traje

Sveže voće i povrće je puno vitamina i minerala, ali se i lako kvari. Ako znate gde treba da odlažete svaku namirnicu, one će sigurno duže trajati, a tako ćete manje bacati hranu. Neko voće treba odmah ubaciti u frižider, ali drugo će zbog hladnog vazduha propasti i najbolje je čuvati ga na sobnoj temperaturi.

Isto se odnosi i na povrće, a neko od njih bi trebalo da se čuva i na tamnom mestu. Jednostavno rečeno postoji puno mogućnosti, što znači da je od velike pomoći znati sve o skladištenju hrane. U nastavku sledi mala pomoć u vidu saveta…

Voće koje ne bi trebalo da odlažete u frižider

Kajsije, banane, kivi, mango, dinja, papaja, breskva, kruška, ananas, šljiva, nektarine i papaja su neke od namirnica koje nikako ne bi trebalo da čuvate u frižideru, jer će propadati ili brže sazrevati. No, kada su potpuno zrele, možemo im produžiti rok trajanja ako ih stavimo u frižider. Možda ste primetili kad stavite zrele banane u frižider njihova kora potamni, ali one će i dalje biti pogodne za jelo.

Povrće kome nije mesto u frižideru

Crni i beli luk imaju koru koja im je dobra zaštita i možete da ih čuvate na sobnoj temperaturi. No, jednom kada uklonite koru, treba ih odložiti u frižider, ali nikako u blizini krompira, jer on može da podstakne luk na klijanje.

Krompir i batat nikada ne bi trebalo da dospeju u vaš frižider, a te namirnice pune skroba je pametnije ostaviti na hladnijem, tamnom mestu, gde ima vazduha, ali nikako u plastičnoj kesi. Paradajz bi isto tako trebalo da stoji na sobnoj temperaturi, čak i kad je poputno zreo, jer će hlađenjem izgubiti na svima omiljenom ukusu. Tikvice i bundeve isto tako čuvajte van frižidera.

Šta možemo da čuvamo u frižideru?

Ako povrće i voće stavljate u frižider, držite ih odvojenim u posudama ili kesama. Nemojte mešati različite namirnice u istoj posudi. Od voća slobodno u frižider stavite citrusno voće, jabuke, bobičasto voće…. Hlađenje će dobro doći i salati, šparglama, cvekli, kelju, šargarepi, celeru, pečerkama, krastavcu

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT