Kamberi i Dačić

Ivica Dačić o odluci OIK kojom gube mandat u Skupštini: Idemo dalje, žalićemo se

Da, žalićemo se na odluku Opštinske izborne komisije Bujanovac koja je odbila naš zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu zbog izbornih neregularnosti – kaže za Danas Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, komentarišući današnju odluku OIK u toj opštini.

Kako kaže Dačić, upisano je da je „glasao čovek za koga imamo potvrdu da nema važeća dokumenta“.

– Čisto je, biće podneta i krivična prijava protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio tog birača – kaže Dačić za Danas.

OIK je danas u stalnom i proširenom sastavu glasala rezultatom osam prema pet protiv žalbe socijalista, objavio je portal Bujanovačke.rs.

Za poništavanje izbora glasali su članovi iz SPS, SNS i Saveza vojvodjanskih Mađara.

Protiv su bili predstavnici albanskih stranaka i član OIK sa liste Muftijin amanet i predstavnik Romske stranke.

Predstavnici koalicije NADA, radikali i Zavetnici nisu glasali.

Sednici nisu prisustvovali predstavnici koalicija Moramo i Ujedinjeni za pobedu Srbije.

– U nedostatku bilo kakvih zakonskih dokaza Socijalističke partije Srbije za neregalurnost izbora u Velikom Trnovcu, opštini Bujanovac, poslednjih u nizu ponovljenih izbora, nakon 3. aprila, Opštinska izborna komisija Bujanovac je danas donela odluku da obaci žalbu socijalista. Nadam se da će žalioci da shvate situaciju, da nije bilo nepravilnosti, te da neće odugovlačiti ceo proces – kaže za Danas Shaip Kamberi, lider koalicije Albanaca Doline.

Ta koalicija bi, prema rezultatima ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu, trebalo da ima jedan mandat u budućem sazivu Skupštine Srbije, čime bi Socijalistička partija Srbije izgubila jedan svoj mandat.

Ivica Dačić o odluci OIK kojom gube mandat u Skupštini: Idemo dalje, žalićemo se 2
foto FoNet/Ljiljana Stojanović

– Pa, jasno je da socijalisti gube jedan mandat zbog ovoga i nadam se da njihovo odugovlačenje nije etnički motivisano. Preko 13 hiljada glasova koje je dobila naša lista jasan je pokazatelj da Albanci žele integraciju. Eventualno poništavanje izbora biće nam signal da postoje snage u Srbiji kojima to smeta – ističe Shaip Kamberi.

Ovom odlukom OIK u Bujanovcu, u slučaju da SPS odustane od žalbe, otvoren bi bio put za proglašenje konačnih rezultata izbora 3. aprila, a zatim i za formiranje parlamenta i Vlade Srbije.

SPS ima pravo žalbe Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata.

Prema zakonu, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Tada se potvrdjuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Međutim, kako je ranije za Danas objasnio programski direktor Crte, raša Nedeljkov, rok za formiranje novog saziva Skupštine Srbije, nakon održanih parlamentarnih izbora, 3. aprila, skorašnjim izmenama Zakona o narodnim poslanicima, postao je relativan, s obzirom na to da odluke instanci koje odlučuju o prigovorima lista, učesnica na izborima, zavise od objavljivanja na njihovim veb sajtovima, koji nisu precizno definisani.

Ivica Dačić o odluci OIK kojom gube mandat u Skupštini: Idemo dalje, žalićemo se 3
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Naime, iako je prošlo čak mesec dana od održavanja parlamentarnih izbora, a da javnost nije upoznata sa konačnim rezultatima, zbog ponovljenih izbora na pojedinim mestima u Srbiji, nije moguće odrediti krajnji rok i nakon poslednjih ponovljenih izbora u opštini Bujanovac, na šta je Socijalistička partija uložila žalbu, zahtevajući poništavanje.

Kako objašnjava Raša Nedeljkov, programski direktor Crta, postoje tri nivoa odlučivanja kada je reč o republičkim izborima – Opštinska izborna komisija, Republička izborna komisija i Upravni sud.

– Naime, nakon izbora, svaka lista ima pravo da u roku od 72 sata uloži zahtev za poništavanje glasanja na određenom biračkom mestu Opštinskoj izbornoj komisiji. Potom, Opštinska izborna komisija ima 72 sata da odluči o tom zahtevu. Kada OIK odluči o tom zahteva, lista koja je uložila zahtev za poništenje izbora na određenom biračkom mestu, ima pravo da se žali na odluku OIK u roku od 72 sata Republičkoj izbornoj komisiji. Ali, taj rok od 72 sata da se ta lista žali, ne teče od momenta kada se dogodila sednica na kojoj je OIK donela rešenje, već od objavljivanja na njenom veb sajtu. A to se pokazalo kao rupa u Zakonu o izboru narodnih poslanika. Vidite, Gradska izborna komisija je u Beogradu, nakon svih ovih silnih prigovora objavljivala rešenja na sajtu i do tri, četiri dana nakon donošenja odluke. Što je dovelo do novog odlaganja – ističe sagovornik Danasa.

On je dodao i da takav ishod donele, kako kaže, „ove nove silne izmene Zakona o narodnim poslanicima za koje je Crta upozoravala da će dovesti do konfuzije, što se, evo, sada i takvim pokazuje“.

Ivica Dačić o odluci OIK kojom gube mandat u Skupštini: Idemo dalje, žalićemo se 4
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nedeljkov napominje da je to posledica brzog usvajanja zakona kao i nedostatka vremena da se javnost upozna sa novim rešenjima. pa sada, iako je sve po zakonu, deluje nadealno da nedeljama nakon izbornog dana nema još konačnih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT