Kina je oprezna

Kina: Uznemirujući izveštaji iz Buče, proveriti sve okolnosti

SVET 05. apr. 202220:12 > 20:18
Podeli:
Foto:: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Kina smatra uznemirujućim izveštaje o ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buči, ali smatra da pre konkretnih zaključaka strane moraju da budu uzdržane i da izbegavaju neosnovane optužbe.

Izveštaji i fotografije na kojima se vide civilne žrtve u ukrajinskom gradu Buči su „veoma uznemirujući“ i sve okolnosti i konkretni uzroci incidenta treba da budu utvrđeni i provereni, izjavio je danas stalni predstavnik Kine u UN Džang Ðun, prenosi Rojters.

On je u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN dodao da treba proveriti okolnosti, kao i da sve optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama.

Ðun je ponovio stav Pekinga da sankcije nisu efikasne u rešavanju ukrajinske krize, već da dovode do ubrzanja “ekonomskog prelivanja”.

Takođe je pozvao SAD, NATO i Evropsku uniju da se uključe u dijalog sa Rusijom, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da traži punu odgovornost za akcije Rusije u Ukrajini i pruži bezbednosne garancije toj zemlji.

Vladimir Zelenski Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Zelenski tvrdi da su u Ukrajini počinjeni “najužasniji ratni zločini” od Drugog svetskog rata, preneo je Rojters.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio

Antonio Guteres Antonio Guterres
Antonio Guteres Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

upozorio je danas na sednici Saveta bezbednosti da je ruska invazija na Ukrajinu jedan od najvećih izazova za međunarodni poredak kako zbog svoje prirode, tako i zbog intenziteta i posledica.

 

On je naglasio da nikad neće zaboraviti slike mrtvih civila u Buči i naveo da je bio šokiran dokazima koji su se pojavili o drugim ratnim zločinima koje je navodno izvršila Rusija, preneo je BBC.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Masovne žrtve u Buči