Koliko će trajati baterije u električnim vozilima ?

Suosnivač Tesle otkrio koliko će trajati baterije u električnim vozilima

AUTO 31. mar. 202212:01
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Richard Vogel

Bivši čelnik američke kompanije i jedan od pet suosnivača Tesle smatra da će baterije u električnim automobilima trajati duže nego što se misli, odnosno oko 15 godina.

JB Straubel je bio izvršni direktor za tehnologiju američkog proizvođača automobila, a bio je i zadužen za razvoj baterija unutar Tesle do 2019. godine.

Vodio je dizajn ćelija, lanac snabdevanja i razvoj koncepta prve gigafabrike kroz proizvodnju Modela 3. Nakon napuštanja Tesle, fokusirao se na kompaniju Redwood Materials koju je osnovao 2017. sa ciljem inovativnih rešenja reciklaže baterija iz električnih automobila, hibrida, pa čak i mobilnih telefona. U intervjuu koji je nedavno objavljen, Straubel je pričao o temi veka trajanja baterija u električnim automobilima.

„To je subjektivna stvar jer zavisi od toga kako pojedinci koriste svoj automobil i koji cu im ciljevi prilikom eksploatacije. Mislim da će u većini slučajeva baterija trajati 15 godina, jer će vozači najverovatnije pokušati da koriste bateriju što duže i da izvuku koliko god korisnosti mogu. Isto tako mislim da će životni vek baterije biti paralelan sa životnim vekom vozila“, tvrdi JB Straubel.

„Po mom mišljenju, mislim da nije toliko realno da će vozači hteti da zamene bateriju u starom automobilu, kada se uzme u obzir koliko brzo tehnologija napreduje i koliko će moderni električni automobil u budućnosti biti bolji od 15 godina starog vozila“, dodaje on.

Svakako interesantno stanovište, pogotovo kada se uzme u obzir da je najbolja garancija na bateriju koju trenutno nudi neki proizvođač 10 godina ili 160.000 kilometara (Kia Niro, EV6 i Soul). Kako piše Inside EVs, Tesla nudi bolju garanciju za Model S i Model X što se kilometraže tiče (240.000 kilometara), ali vremenski ona traje 8 godina.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes – EQA

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram