KOLUMNE

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Pronalazači grešaka

Došlo zadnje vreme!

29.6.2017

Pazite, metak

Jedan je, opet, komentator onomad rezignirano ustvrdio da je “apsolutno nemoguće” da se u Srbiji rodi osoba sa političkim talentom i kapacitetom Šarla de Gola.

28.6.2017

Ubica Lore Palmer

Vidim da je kolumna “Antidržavnici” podigla oblačić prašine u sumornom podfamoznom komentatorluku odakle su na moju adresu upućene oštre kritike, kako iz redova simpatizera vlasti, tako iz redova idolopoklonika opozicije, a ja ću se danas – budući da su režimske kritike u više navrata obrađene – užižiti (srpski: fokusirati) na opozicione primjedbe.

27.6.2017

jun 2017

Blagdan rukovanja

Ako je zvanična – nazovimo je radna – inauguracija, neoprezidenta Vučića u istoriji “Famoznog” ostala zabeležena kao Dan sendviča, neka svečani – nazovimo ga paradni – inauguracioni prijem u Palati Federacije ostane zabeležen kao Blagdan rukovanja.

26. jun 2017.

Antidržavnici

Apsolvirasmo juče da se Francuska posle Drugog svetskog rata našla u žestokoj krizi iz koje se – zahvaljujući političkoj mudrosti generala De Gola, ali i ondašnjih opozicionih političara (svih boja) – relativno brzo izvukla.

24. jun 2017.

Antikolumna

Nakon što sam završio čitanje “Dnevnika jednoga nikoga”, Branka Lazarevića, latio sam se ponovnog čitanja “Antimemoara” Andrea Malroa, znamenitog francuskog pisca i političara.

23. jun 2017.

Stvarnost po dogovoru

Mic po mic, približi se dan druge Vučićeve prezidencijalne inauguracije koja je – i pre nego što će biti održana – proizvela nove srpske podele i to na one koji će joj – sve se udarajući šapicama po grudima – prisustvovati, na one koji joj, iako su pozvani…

22. jun 2017.

Paljenje interneta

Dosta je u proteklim danima bilo mračenja, okrenimo se malo vedrijim temama, bacimo pogled na stranice moje omiljene žutare, Blica, na kojima se uvek može pronaći poneka “topla ljudska priča”, poput, recimo, (foto) reportaže o Tatjani Stanimirov…

21. jun 2017.

Dogovorno poštenje

Nije da sam sklon seirenju – pogotovo ne na temu naše današnje kolumne – ali se ič ne uzrujam, a još manje se uzibretim kad neki srpski tabloid nekog srpskog političara pred očima čitave javnosti natakne na golem Crven Ban i stane da mu gasi pikavce na čelu i zavrće uši.

20. jun 2017.

Guzitelj protiv davitelja

Piše Branko Lazarević (čije poučne Dnevnike ovih dana pomno čitam) da je godine 1947 na Slaviji naleteo na kolonu radnih ljudi i poštenih inteligenata koji su grabili u bolju budućnost to jest u 2017 (koja je tada bila daleka bolja budućnost) iza glasa pevajući: “Ko ne voli petokraku/neka kopa sebi raku”.

17. jun 2017.

Guženje mečke

Afera “Inauguracioni davitelji” svakim se danom sve više usložnjava, a stvari trenutno ovako stoje…

16. jun 2017.

Čuvari realnosti

Ako niste izvukli naravoučenije iz jučerašnje kolumne – a osnovano sumnjam da niste – i ako ste se možda zapitali kakve veze imaju slike javnog davljenja iz 2017. i odbijanje štamparskih radnika da štampaju nepoćudne publikacije iz 1947, danas ću pokušati da vam to objasnim.

15. jun 2017.

Inauguracija u 26 slika

Da je počem onaj naš turista sa Marsa ponovo naseo na patku o “najlepšim ženama na svetu i bogatoj turističkoj ponudi naše prestonice”, pa juče ponovo potegao u Beograd…

14. jun 2017.

Dubinomer

Znate valjda priču o onim divnim stvorenjima – da im ne pominjem pravo ime – koja, kad predosete brodolom, promptno napuštaju brod? Znate! E, ta priča u Srbiji ne važi.

13. jun 2017.

Salcburg (1): Neustrašivi vitezi i plamteće ljubavi

U međuvremenu je ovo šesti Salcburški festival o prazniku Svete Pedestnice pod umetničkom egidom mecosopranistkinje Ćećilije Bartoli.

12. jun 2017.

Auto bespuće

Prošlu bih sedmicu mirne duše mogao nazvati – Nedelja obilazaka građevinskih poduhvata politike brže, jače, bolje.

12. jun 2017.

Bahčislavijski šadrvan

Istorija umetnosti nas poučava da kulture na zalasku i društva u izumiranju pribegavaju takozvanom gigantizmu – izgradnji predimenzioniranih građevina čiji je osnovni cilj da basnoslovnim gomilama građevinskog materijala zasene prostotu i zabašure očiglednost propadanja.

10. jun 2017.

Doživeti stotu

Za razliku od Danas, ni jedan srpski moćnik nije potrajao dvadeset godina – niti će ijedan potrajati – pa u to ime Danasovom menadžmentu, uredništvu, saradništvu i čtateljstvu čestitam dvadeseti rođendan sa željom da dožive i stoti

09. jun 2017.

Nekad i sad

Evo već mesecima mučim muku s rečima (novi eufemizam za džaba krečenje) u zaludnim nastojanjima da cenjenom opozicionom publikumu i krugovima dvojke objasnim da moj skepticizam glede recentnih oporbenih poslova i dana nije posledica staračke mrzovolje…

08. jun 2017.

Kontinuitet generacijskih grešaka

Situacija se usložnjava.

07. jun 2017.

Nedostatak visine

Odluka žirija da ove godine ne nagradi ni jednu predstavu na Sterijinom pozorju, nije bila – kako ju je Kokan Mladenović opisao – teroristički akt, naprotiv, čini mi se da se perfektno uklopila u opšti trend obesmišljavanja, profanacije i pompeznog šegačenja sa svim i svačim, a naročito sa kulturom.

06. jun 2017.

Gručodefetizam

Stiže mi tokom vikenda nekoliko SMS-ova drugarske kritike u kojima mi autori prebacuju da blaćenjem i omalovažavanjem likova i dela istaknutih opozicionara širim defetizam i time navraćam vodu na Vučićevu vodenicu.

05. jun 2017.

Mnogostrukost prezidencijalnosti

Lepo negde reče Srbijanka Turajlić da se razlika između Tadića i Vučića svodi isključivo na intenzitet – a ja bih dodao i bučnost – u neobaziranju na institucionalnost i sprovođenju srpstva, burazerstva, partikularizma i samovolje, tako da nam se – ne bio Vučić predsednik ničega ili postao predsednik svega – manje više sve svodi na isto.

03. jun 2017.

Gručonarcizam

Najavljeni duel dveju psihijatrica, Slavice Đukić Dejanović i Sande Rašković Ivić, koje su – sasvim u duhu svog poziva – subspecijalizirale srpsku politiku, bio je, štono se kaže, must read, pa sam sabajle u četvrtak pohitao na trafiku da kupim NIN ne bih li se obavestio o duševnom zdravlju nacije i nacijinog novopredsednika, Vučića.

02. jun 2017.

Štrajk prežderavanjem

U normalnim državama – kojih je, istini za volju, svuda u svetu sve manje – prezidencijalne inauguracije nisu neki naročiti big deal, a još su manje razlog za masovne skupove podrške i protesta…

01. jun 2017.

maj 2017

Gručoseksizam

Moram priznati da onomad, kada je Bata Gašić blagolupio da “voli novinarke koje lako kleknu”, nisam saučestvovao u snažnom duševnom bolu koji je promptno obuzeo feministkinje, krugove dvojke i sve one koji se – ne bi li manifestovali svoje evropejstvo – ne izuvaju pred vratima.

31. maj 2017.

Dan sendviča

Šta bi sa Velikom Albanijom? Izgleda da je bauk Velike Albanije – bar dok se drugačije ne naredi – otišao u ropotarnicu istorije, a tabloidni jaganjci kao da su utihnuli i na temu Ramuša Haradinaja.

30. maj 2017.

Visoka Bajčetina

* Meni lično je pao kamen sa srca kada sam pročitao da je Nikolić zadužbinu predao na upravu šumadijskoj eparhiji SPC jer sam u jednom trenutku – i to ne sasvim neosnovano – posumnjao da bi crkva lako mogla dobiti upravnika iz redova SNS-a

29. maj 2017.

Turbo gumaraba abarth gti

Videh pre neki dan da je Saša Janković blagoizvoleo pogledati u kristalnu kuglu, da je u kugli ugledao (relativno) skori strmopizd režima Aleksandra Vučića i da je potom viđenje – da ne kažem baš viziju – obznanio srpskom narodu i senatu.

27. maj 2017.

Velegradski diletanti 2

Da je počem Olja Bećković mene priupitala “kako se zove ovo u čemu živimo”, kratko i jasno bih joj odgovorio da se “ovo” zove pravedna kazna za velekasapske proserante, mrsomude i elebake iz slavskog pojasa i krugova dvojke koji su pomislili da će u istoriju…

26. maj 2017.

Velegradski diletantizam

Kad Vladetu Jankovića sila prilika natera da se – uprkos svojim najdubljim uverenjima i plamenim nacionalnim osećanjima – obazre na realnost, onda ono što kaže ume da bude ka vladičino, što se pokazalo u odlomcima intervjua za današnji NIN koje je Olja Bećković futuristički citirala u jučerašnjem broju moje omiljene žutare – Blica.

25. maj 2017.

Rat civilizacija

Obrni-okreni, pokret “Slobodni građani Srbije” – koji, kako vidim, tek što se rodio mora da menja ime (već ga je neko registrovao) – nije upalio malo svetlo na kraju tunela, niti bar nagovestio pokušaj izlaska iz začaranog kruga tribalizma, društvene polarizacije i političke filozofije “mi protiv njih on, oni protiv nas”.

24. maj 2017.

Amaterizmom protiv amaterizma

Bilo je “više nego” očekivano da Saša Janković & Co neće poslušali moje besplatne savete, pa su u svetu nedelju održali osnivačku skupštinu pokreta koji je vrlo originalno nazvan: “Slobodni građani Srbije”.

23. maj 2017.

Subotnja kozerija

Videh u jučerašnjem Danasu da se moja drugarica Natali B. Odalović zdravo uzibretila nad sve katastrofalnijim strmopizdom “najstarijeg dnevnog lista na Balkanu”.

20. maj 2017.

Klapnomanija 2

I – šta kažem, šta bi Saša Janković & Co trebalo da urade na putu ka osvajanju vlasti. Ili je možda bolje postaviti pitanje – šta ne bi trebalo da urade?

19. maj 2017.

Klapnomanija

Sećate li se afere klapna? Čisto sumnjam. Hajde zato da obnovimo gradivo. Ovako je to bilo. Pre dve-tri godine na parkingu izvesnog supermarketa (koji neću ni da blamiram ni da reklamiram) N. N. počinilac mi je usred bela dana ukrao klapnu sa branika astre G…

18. maj 2017.

Menadžment nezadovoljstva

Mali test. Mislite li vi da su naši državnici i njihova medijska pretorijanska garda vaistinu uplašeni od mogućnosti stvaranja Velike Albanije i da li vas je – na vest da je Velika Albanija tu, pred vratima – obuzelo osećanje samoodbrambenog gneva?

17. maj 2017.

Crevni flor

“Oprosti što ti zemaljski sagreši stvor/ Kajan ti ljubim prečiste skute/ Santa Ljiljana Della Salute.” I pročaja…

16. maj 2017.

Plava kita

Ponedeljak je najgori dan za kolumniste jer se političari – to neiscrpno vrelo novindžijske inspiracije – tokom vikenda primire, povuku u topline svojih domova, privremeno prestanu da prave sranja i poslove uterivanja straha i raspirivanja osećanja poniženosti, uvređenosti i ugroženosti prepuste nedremanim državotvornim žutarama i televizijama.

15. maj 2017.

Gručomarksizam

Vaistinu je Marks bio u pravu rekavši da se istorija jednom događa kao tragedija, a da se potom ponavlja kao farsa, mada bi možda – uzimajući u obzir skorašnji torta-performans njegovih beogradskih sledbenika, novih SKOJ-evaca – bolje potrevio stvar da je rekao – komendija.

13. maj 2017.

Vulinova demonstracija

Jedan od (bezbroja) problema sa našim političarima (svih boja) jeste što ta divna stvorenja čvrsto veruju da se politika svuda u svetu vodi na način na koji je oni vode na domaćem terenu, a to će reći – ili galamom, pičkaranjem i bezobrazlukom, ili intimiziranjem, bratimljenjem i uvlačenjem u dupe.

12. maj 2017.

Teorija involucije

Ako bi, namamljen “bogatom turističkom ponudom, jeftinim provodom i najlepšim ženama na svetu”, onaj naš poslovični Marsovac ovih dana navratio u Beograd…

11. maj 2017.

Politizacija kosmologije 2

Na pragu smo još jedne srpske podele – na darviniste i kreacioniste – pa nam samo ostaje da se nadamo da se i iz toga neće izroditi neki građanski rat.

10. maj 2017.

Rušenje vlasti

Mora da se Oco Vučić zdravo uzibretio na vest da ga je – osvojivši u drugom krugu šezdeset pet zarez nešto glasova – novi predsednik Republike Francuske, Emanuel Makron, “više nego ubedljivo” nadmašio u disciplini nacionalnog jedinstva…

09. maj 2017.

Politizacija kosmologije

Ne sećam se da li sam u mini-serijalu o srpskim zanatima pominjao jedan od najnovijih i najatraktivnijih – pisanje i potpisivanje peticija? Ako nisam, danas ću ispraviti istorijsku nepravdu. Biće tu i malo samokritike jer se i moja malenkost – u svojstvu potpisnika – višekratno odavala tom zanatu.

08. maj 2017.

Komisija, Gradac, Keruak

Svi ste, pretpostavljam, čuli za časopis Gradac.

06. maj 2017.

Osmi sekretar

Kad god se pod okriljem noći uvuče u Visoko Dupe, Vulin na svetlost dana izađe u Famoznom, to je već postalo zakonopravilo koje ni ovoga puta nećemo prekršiti.

05. maj 2017.

Tabloid za intelektualce

Svaki dan je dan nečega, pa tako juče osvanu i Dan novinara – sjajna prilika za esnafske jadikovke i kukumavčenja nad neslobodom štampe u Srbiji…

04. maj 2017.

Nedavanje & nedozvoljavanje

Kad god neko nešto uzme Srbiji ili uradi nešto što Srbiji nije po volji, srpski državnici (svih boja) momentalno padaju u težak amok, sazivaju konferencije za štampu i svečano se zaklinju da to što je uzeto ni po koju cenu neće dati i da nipošto neće dozvoliti da se dogodi ono što se već dogodilo.

03. maj 2017.