Koraks i Petričić

PRVI PUT ZAJEDNO

EKSKLUZIVAN INTERVJU Koraks i Petričić: Radimo na rušenju Vučića, čitava ova država je ozbiljna karikatura!

DRUŠTVO 09.06.2017. 16:53h

Dvojica najvećih i najznačajnijih karikaturista u Srbiji pristala su na zajednički razgovor za Njuzvik, u kome su izneli svoje mišljenje o svim aktuelnim temama u zemlji
Iako se u svojoj 84 godini kreće pomoću štapa, Predrag Koraksić, u javnosti poznatiji kao Koraks, uopšte ne odaje utisak čoveka na koga su godine ostavile trag. Naprotiv, duhovit je jednako kao i njegove karikature. Sličan njemu, mada desetak godina mlađi – i zabrinutiji – jeste Dušan Petričić. Oprezan je u biranju reči, ali mu se nekako uvek omakne da izvuče najoštriju – britku poput njegovih crteža. Bilo je zanimljivo gledati Koraksa, koji se tokom čitavog razgovora toliko često smejao da se na svaku njegovu opasku već mogla nazreti neka nova karikatura. Petričić je pokazivao više zabrinutosti.
Ono što im je zajedničko jesu Večernje novosti, gde su obojica na početku gradila svoju karijeru. Koraksa su odatle izbacili 1993, a Petričić će te iste godine odlučiti da napusti i te novine i zemlju i da ode za Kanadu.
Odluka Večernjih novosti da se reše Koraksa pomoći će mu kasnije da profesionalno napravi jednu od najvećih i najznačajnijih karijera u oblasti političke karikature. Petričić se političkoj karikaturi vraća 2009, kada počinje da crta za Politiku. Sve donedavno radio je u tom listu, a onda je izbačen. Danas svoje karikature objavljuje u nedeljniku Nin.

 

FOTO: DRAGAN KADIĆ

I baš kao što smo i zamislili, samo što smo seli u lobi hotela „Envoj“, razgovor je počeo bez ijedne naše intervencije. Skidajući jaknu, Koraks se okrenuo ka Petričiću.
Koraks: Jesi li uradio novu karikaturu?
Petričić: Nisam.
Koraks: E, imam ideju za tebe. Pošto ti crtaš te karikature s tekstom, zamisli sledeće – Vučić stoji na gomili razrušenih kuća u Savamali, demonstranti idu ka njemu, a on im viče: „Rušite Srbiju!“… CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS

Autor: Newsweek

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir