KRIPTOEUFORIJA U KRIZI

Tekst objavljen: 12.05.2022 12:40

Panična rasprodaja na kripto tržištima se nastavlja, pri čemu je vrednost bitkoina pala ispod nivoa od 29.000 dolara

Velika rasprodaja na kripto berzama, bitkoin pao ispod 29 hiljada dolara

Najveća svetska kriptovaluta je potonula za 2,42 odsto na 28.716,15 dolara, na trgovanju u sredu uveče do 23:44 časa po istočnoameričkom vremenu, prema podacima Koin Metriksa. Eter se stropoštao za 4,93 procenta na 2,021,95 dolara, prenosi Si-En-Bi-Si.

Snažan pad kriptovaluta i akcija usledio je nakon što je američka Kancelarija za statistiku rada objavila da je inflacija u SAD porasla za 8,3 odsto na godišnjem nivou, nešto više od prognoza ekonomista koje je anketirala kompanija Dau Džons.

Taj podatak je zabrinuo investitore i naveo ih da „izađu” iz rizične imovine, uključujući kriptovalute. Cene kriptovalute su i dalje kreću u velikoj korelaciji sa indeksom S&P 500 i, odnedavno, s Nasdak Kompozitom, prenosi Tanjug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Tržište kriptovaluta je pod pritiskom već neko vreme. FED ostaje pri podizanju kamate, što je, generalno, izazvalo veliki strah na tržištu, pa se tako nastavlja pad akcija i kripto imovine”, kaže Majkl Rinko, saradnik u brokerskoj kući „AscendEks”.

Ovo je drugi put u ovoj nedelji da je bitkoin pao na nivo od oko 29.000 dolara. Analitičari kažu da je nivo od 30.000 dolara psihološki prag za najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji i da bi mogao da potone još dublje ako sklizne ispod te granice.