Laki je u zoni radara?

Koje sve nekretine poseduje Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u utorak je saslušan zbog sporne kupovine vile u Beogradu, koja je, prema imovinskoj karti Dodika koju je objavio Radio slobodna Evropa (RSE), zapravo najvrednija nepokretnost kojom on raspolaže, s ozbirom da je većina imovine koju je prijavio nadležnim organima u suvlasništvu ili vlasništvu njegove supruge.

Kada se pogleda imovinska karta koju je, na osnovu javno dostupnih podataka, sačinio Radio slobodna Evropa, reklo bi se da Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH nije onoliko imućan koliko mu se u pojedinim medijima stavlja na teret.

U Dodikovom vlasništvu nalazi se, osim sporne vile u beogradskom elitnom naselju Dedinje, i jedan stan od 77 metara kvadratnih u Laktašima (BiH), nad kojim deli suvlasništvo sa suprugom Snježanom. U vlasništvu Dodikove supruge nalaze se i kuća i zemljište u Donjoj Gradiški, zemljište i poslovni prostor u Laktašima kao i hektari zemljišta koje Dodikova supruga deli sa još desetinom suvlasnika. Sve ovo Dodik je uredno prijavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH u izbornom kartonu iz 2018. godine.

U Srbiji – sem sporne vile – Dodik više ništa ne poseduje.

A i predmeta vila, najveći objekat u njegovoj imovinskoj karti, gabarita 341 metar kvadrtni, sporna je zato što se nalazi pod hipotekom, odnosno kreditom kod Pavlović banke, što i jeste predmet spora u kome je Dodik danas davao iskaz.

Naime, Dodik se u Tužilaštvu BiH pojavio u svojstvu osumnjičenog u predmetu Pavlović banka, gde je negirao optužbe iz istrage o tome kojim novcem ili kreditom je kupio vilu u glavnom gradu Srbije.

Dok se o ovom predmetu javnosti ne dostavi više informacija, treba se podsetiti i Dodikovih izjava o brojnim stanovima u Beogradu kojima je raspolagao.

Još 2017. godine, kao predsednik Republike Srpske, Dodik se požalio javnosti da su ga „pritisle“ finansijske teškoće zbog koji je bio prisiljen da rasprodaje svoje nekretnine. On je tada potvrdio da se uoči raspada bivše Jugoslavije obogatio i da je posedovao sedam stanova u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT