Lekarske greške kao tabu tema

Utisak nedelje o slučaju dr Marka Lensa: Lekarske greške kao tabu tema

VESTI 16. jan 202307:04
Izvor: Ivan Dinić / Nova S

U Srbiji postoji veliki problem utvđivanja odgovornosti lekara kada se otkriju njihove greške i zato je potrebno uspostaviti standard kako bi se one smanjile, a ne da budete šikanirani ukoliko ih prijavite jer se neki lekari osećaju nedodirljivima, rekao je dr Marko Lens, specijalista plastične hirurgije, koji je u žižu javnosti dospeo nakon što je tužio psihijatre koji su lečili njegovu majku, a zatim od njih proglašen za duševno obolelog čoveka, opasnog za okolinu.

Naime, dr Lens je lekar koji je 2020. pokrenuo pravni proces i tužio lekare Psihijatrijske klinike Kliničkog centra Srbije zbog uverenja da su nesavesno lečili njegovu majku. Taj proces je počeo, ali pretvorio se u to da je dr Lens iznenada saznao da i on ima dijagnozu i da su isti lekari koje je on tužio poslali dopis svim nadležnim institucijama, ali i MUP -u i Graničnoj policiji da je oboleo od teške duševne bolesti i da je opasan po sebe i okolinu, prenosi portal Nova.rs.

Dr Lens je u “Utisku nedelje” ispričao svoj slučaj, o kome je nedavno pisao i nedeljnik “Vreme“, od problema koje je imao na beogradskom aerodoromu sa pasošem i saopštenjem da je “bezbedonosno interesantna osoba”, do poziva u policiju gde se susreće sa prijavom protiv njega koju je podnelo sedam psihijatara jer „smatraju da je mentalno bolestan i da predstavlja opasnost za okolinu“.

Reč je o psihijatrima koji su, kako je dodao, lečili njegovu pokojnu majku, a u čije lečenje je izrazio sumnju i pokrenuo sva pravna sredstva da se utvrdi da li je tom prilikom načinjena lekarska greška.

Ono što je čudno jeste da su psihijatri u dopisu koje su poslali ne samo MUP-u, nego i Lekarskoj komori, socijalnoj službi i drugim institucijama naveli dijagnozu o njegovoj mentalnoj bolesti koju su doneli na osnovu dugog posmatranja, iako ga nisu ni pregledali, napomenuo je Lens.

On ističe da čak i da su ga pregledali i utvrdili da je mentalno oboleo, tu dijagnozu ne mogu preneti trećoj osobi bez dozvole pacijenta ili suda, tako da je ovo “klasična zloupotreba psihijatrije”.

Ivan Dinić / Nova S

“Najveći problem je u tome što se oni osećaju nedodirljivima, kako se jedan Marko Lens usudio da pokrene postupak za utvrđivanje njihove odogovornosti u lečenju moje majke i to su onda proglasili za šikaniranje”, rekao je on.

Suština je da je svaki pokušaj procesa, ukoliko imate sumnju u nesavesno lečenje, unapred osuđen na propast, jer ne postoji nijedna institucija gde možete da pokrene pravdu, istakao je Lens, napominjujući da se obraćao i Udruženju psihijatara, Lekarskoj komori, Ministartsvu zdravlja, ali da je samo Zaštitnik građana utvrdio brojne propuste.

Dodaje da ga brine što ovo nije samo njegov problem već svih nas, jer misli da nema osobe koja nije imala problem u toku lečenja, ali je strašno kada to dođe do instrumentalizacije, zloupotrebe jedne grane medicine kako biste zaštitili sebe od greške koju ste počinili pa i po cenu da nekoga proglasite ludim.

Dr Lens napominje da je upisan u tri Lekarske komore – Srbije, Engleske i Italije, i da su u Engleskoj ovi lekari bi bili na Sudu časti i izgubili bi licencu.

“Lekari moraju da imaju čvrste etičke principe, bez toga lekar po meni nije lekar”, naglasio je profesor Medicinskog fakulteta u penziji dr Dragan Delić, dodajući da se prvi put susreće sa takvim primerom.

Kompletan tekst o „Utisku nedelje“ pročitajte OVDE