Međunarodna svemirska stanica

Prva privatna misija doputovala na Međunarodnu svemirsku stanicu

SCITECH 09. apr. 202218:49
Podeli:
Izvor: Reuters/Steve Nesius

Posada prve potpuno privatne misije koja je pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) doputovala je u subotu nakon više od 20 sati leta, pokazuju snimci uživo američke svemirske agencije NASA.

Misija Ax-1 poletela je u petak s Kejp Kanaverala na Floridi u svemirskoj kapsuli Crew Dragon.

To je prva potpuno privatna posada u kojoj su špansko-američki astronaut Majkl Lopez-Alegria, američki preduzetnik Leri Konor, izraelski preduzetnik i pilot Ejtan Stibe i kanadski investitor Mark Peti.

Misiju vodi privatna kompanija za svemirske letove Axiom, NASA i SpaceX milijardera Elona Maska.

Četiri člana posade trebalo bi da ostanu na ISS oko nedelju dana i da sprovode naučne eksperimente.

Šef NASA Bil Nelson pozdravio je “istorijsko lansiranje” i nazvao ga “početkom nove ere”.

“Ovo putovanje je kulminacija dugih sati obuke, planiranja i predanosti posade i celog Axiom Space tima, naših partnera u SpaceX i, naravno, zasluga vizije NASA o razvoju održive prisutnosti u niskoj orbiti Zemlje”, rekao je šef Axiom Spacea Majkl Sufredini.

Na ISS bi posada trebalo da se sastane sa nemačkim astronautom Matijasom Maurerom, koji je tamo od novembra, a trebalo bi da ostane do kraja aprila.

Ostali trenutno na ISS su američki astronauti Tomas Maršburn, Raja Čari i Kajla Beron, kao i tri kosmonauta – Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov.

Axiomovi kopiloti platili su za let oko 55 miliona dolara svaki, prema medijskim izveštajima.

Axiom Space osnovali su bivši izvršni direktor NASA Sufredini i iransko-američki preduzetnik Kam Gafarijan 2016. godine.

Kompanija se pozicionira kao glavni igrač na svemirskom tržištu u budućnosti, planirajući sopstvenu komercijalnu svemirsku stanicu.

Zapovednik misije Ax-1 Lopez-Alegria, bivši astronaut američke svemirske agencije koji je već boravio na ISS, ogradio se od izraza “svemirski turisti” pre misije, rekavši da to nije odmor za posadu.