Menstrualno bolovanje

Španija prva u Evropi uvodi menstrualno bolovanje

SVET 18. maj. 202206:58
Podeli:
menstruacija menstrualni bolovi stomačniIzvor: Shuttestock

Španska levičarska koaliciona vlada odobrila je zakon o jačanju prava na abortus i kojim je Španija postala prva zemlja u Evropi koja nudi plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolne menstruacije.

Manjinska vlada koju predvodi Socijalistička partija nada se da će novi zakon garantovati pristup abortusu širom Španije i destigmatizovati menstrualno zdravlje.

„Danas šaljemo međunarodnu poruku podrške svim ženama koje se bore za svoja seksualna i reproduktivna prava“, rekla je novinarima ministarka za rodnu ravnopravnost Irene Montero.

„Moramo da garantujemo da su žene te koje odlučuju šta se dešava sa njihovim telima“.

Ukoliko bude usvojen, novi zakon će ukinuti saglasnost roditelja za devojčice od 16 do 17 godina koje žele da prekinu trudnoću i ukinuti obavezan trodnevni rok za razmatranje odluke.

Predlog zakona uključuje i plaćeno bolovanje za trudnice od 39. nedelje i garantuje podelu besplatnih proizvoda za menstruaciju u javnim ustanovama kao što su škole i domovi zdravlja.

U nacrtu se navodi i da je surogat majčinstvo, trudnoća, koja je nezakonita u Španiji, oblik nasilja nad ženama.

Predlog zakona je izazvao debatu u Španiji o tome da li će zakon o plaćenom menstrualnom bolovanju pomoći ili odmoći ženama na njihovom radnom mestu.

„To će samo stvoriti konflikt kada je u pitanju zapošljavanje žene ili ne“, rekao je 21-godišnji student Pablo Beltran Martin.

Ali glumica i pevačica Kristina Dijaz (28) rekla je: „Ako žena ima menstruaciju koja je sprečava da radi, mislim da je sjajno što može da traži nekoliko slobodnih dana kao svaka osoba koja ima zdravstveni problem.”

Predlog zakona se takođe i na prigovor savesti koji omogućava lekarima da odbiju da izvrše abortus – što je predmet žestoke debate između grupa za ljudska prava i desničarskih aktivista.

Državne bolnice moraju da imaju specijaliste koji su spremni da izvrše abortus, kaže se u zakonu.

Nacrt zakona, koji mora da prođe javnu raspravu pre glasanja u donjem domu parlamenta, još je mesecima daleko od usvajanja.

Marta Vigara Garsija (37) rekla je da je zadovoljna što će novi zakon olakšati pristup abortusu.

Kada je odlučila da prekine trudnoću 2018. nakon što su joj lekari rekli da beba ima male šanse da preživi, imala je poteškoća da pronađe lekare koji bi izvršili abortus.

„Rekli su mi da zato što bebino srce još uvek kuca, neće da izvrše abortus“, rekla je ona. „Morala sam da se snađem sama i da odem u privatnu kliniku.”