Mleko se nemilosrdno baca

Na farmi krava „Tomić“ drugi dan se baca mleko, nema više otkupa

Na farmi krava "Tomić" drugi dan se baca mleko, nema više otkupa 1Foto: privatna arhivaZašto nema otkupa na farmi krava muzara Tomić, u Stajićevu, kod proizvođaća koji dnevno isporučuje 2.500 litara mleka dnevno i koji je na prošlogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu proglašen uspešnim gazdinstvom pitanje je za državu a ne za stočare.

Vlasnik farme Jugoslav Tomić kaže da godinama upozorava na stanje u stočarstvu, a sada je primoran da prosipa mleko. Počeo da je ga baca u subotu, 18. marta a danas kaže da će nastaviti jer je otkup stao.

„Mleko ne može da stoji, čekali smo do kraja današnjeg dana ali se do sada niko nije javio za oktup i sada idem da ga bacim“, rekao je Jugoslav Tomić za Danas.

Kako kaže, da pokloni sirovo mleko ne može jer to nije dozvoljeno a sirovog mleka ima toliko da ne može ni da ga prodaje na malo, kako neki laici misle.

„Nama je mlekara Belkino otkazala otkup 15. marta i mi sada nemamo gde sa mlekom. Ne može velika farma krava da se tek tako ugasi, i za to treba neko vreme“, kratak je Tomić, nezadovoljan celom situacijom.

Njegovo uzorno gazdinstvo ulagalo je godišnje u proizvodnju preko 100.000 evra i on je preko dvadeset godina u poslu sa proizvodnjom mleka, a obrađuje i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Razočaran prilikama u stočarstvu 30 muznih krava već je prodao, a šest, kako kaže, ide na klanje. Ostalo je oko 150 muznih krava najbolje rase.

„Prodavaću krave i dalje jer od mleka više nema života, ne znam samo odakle mleko na tržištu ako se ne otkupljuje odnas,  domaćih proizvođača“, kaže Tomić.

Početkom marta proizvođači mleka štrajkovali su i prosipali svoj proizvod u Šapcu a predsednik Udruženja Mlekara Dejan Trajković upozorio je da su stočari više puta pregovarali sa državom.

Rekao je da su proizvođači mleka tražili da se premija za mleko sa deset dinara po litru podigne na 20 dinara i subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara i zaštiti domaće tržište prelevmanima na uvoz mleka i sira iz svih zemalja, a ne samo iz EU, ali je država samo delimino ispunila zahtev.

„Upozoravali smo državu da je jesenas nanela nesagledivu štetu proizvođačima mleka, davanjem dozvola za uvoz mleka i sira, a kada je ukinula zabranu uvela je delimične mere zaštite, a jedna od njih je minimalan prelevman za uvoz sira iz EU od svega 30 dinara po kilogramu, a trebalo bi da bude najmanje 350 dinara da bi se smanjio uvoz“, rekao je Trajković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT