Moldavija

Moldavija pozvala na razgovor ruskog ambasadora u Kišinjevu

Moldavija je danas na konsultacije pozvala ruskog ambasadora u Kišnjevu u znak protesta zbog izjave jednog ruskog generala da Moskva želi da preuzme kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi dobila pristup separatističkom regionu u Moldaviji.

Vlasti Moldavije izrazile su „duboku zabrinutost“ ambasadoru zbog izjave ruskog generala Rustama Minekajeva da ruska kontrola južne Ukrajine treba da omogući da se pritekne u pomoć proruskim separatistima Pridnjestrovlja, koji od 1992. godine vladaju tom teritorijom Moldavije koja se graniči sa Ukrajinom.

Moldavija „smatra takvu izjavu neosnovanom i kontradiktornim sa podrškom Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je Moldavija neutralna zemlja i da Rusija treba da poštuje taj princip.

Minekajev je rekao da Rusija želi da preuzme „potpunu kontrolu nad Donbasom na istoku i nad jugom Ukrajine“.

„Kontrola južne Ukrajine bi bila koridor za region Pridnjestrovlja, gde takođe ima slučajeva ugnjetavanja ruskog govornog stanovništva“, rekao je ruski general.

Odnosi između Rusije i Moldavije, bivše sovjetske republike od 2,6 miliona stanovnika smeštene između Rumunije i Ukrajine, postali su zategnuti posle predsedničkih izbora 2020. godine kada je na vlast u Moldaviji došla proevropski orijentisana Maja Sandu.

Pridnjestrovlje, koje se otcepilo od Moldavije nakon kratkog gradjanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza, ima oko 500.000 stanovnika, dok Rusija to područje podržava i ekonomski i vojno.

Međunarodna zajednica tu oblast ne priznaje kao državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT