Ne želi da vidi

Beograđani o poskupljenjima: Teško se živi, ali narod kao da to ne vidi

BIZNIS 20. apr. 202217:07 > 19:4311 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U januaru je minimalna potrošačka korpa bila skoro 42 hiljade dinara, što znači da je bila veća od minimalca, koji je sa 32 hiljade dinara povećan na 35 hiljada. Predstavnici sindikata poručuju da bi najbolje rešenje bilo da se sastanu predstavnici radnika i privrede i da se minimalac ponovo poveća. A evo šta misle građani Srbije

„Pa ne znam kako žive ljudi, ali čim su glasali saglasili su se sa tim stanjem. Primetila sam da je sve poskupelo, recimo mleko iz Hrvatske koje putuje 500 km do nas je jeftinije nego naše. I sve ostalo je baš poskupelo“.

„Pitaje i vaše roditelje, pa kako da žive, nikako. Ali izgleda da narod to ne vidi i da ih ne zanima“.

„Prošli smo i gore krize, proći će i ovo. Ali primetio sam da je sve skuplje“.

“I da se poveća minimalna cena rada, ona je sada toliko niska da ni sa povećanjem ne bi bilo dovoljno da se pokriju troškovi.

A troškovi su sada, za oko 7.000 dinara mesečno veći od minimalne plate i to kada govrimo samo o minimalnoj potrošačkoj korpi. Zbog toga sindikati insistiraju da je vreme da se uvedu izmene Zakona o radu i da se socijalno ekonomski savet češće sastaje, kao i da je vreme da se razgovara o ponovnom povećanju minamlca.

“I kada je bila usvojena minimalna cena rada nije bila dovoljna i bilo je neophodno da visina minimalca bude u visini minimalne potrošačke korpe. Međutim, ja nisam optimista da će Vlada Srbije prihvatiti tu inicijativu, pre svega jer ova vlada vodi takvu ekonomsku politiku da je u centru njihovog interesovanja poslodavac. Postoje tu i druge mogućnosti, da država smanji PDV na namirnice neke i slično. Stalno slušamo kako smo najbolji, ekonomski tigar i meni to izgleda kao da smo bogata zemlja siromašnih građana”, rekla je Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.