Nemačka i reforme u Srbiji

Šiling: Projekti su samo sredstvo ka cilju, a cilj su reforme za pristupanje EU

BIZNIS 20. maj. 202219:24 > 19:36
Podeli:

Šef odeljenja za privrednu saradnju ambasade Nemačke u Beogradu Kristijan Šiling rekao je za N1, povodom obeležavanja 20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji, da je od samog početka cilj saradnje bio da se Srbija približi Evropskoj uniji. “Nije se mnogo promenilo u tom cilju. Cilj sa našim srpskim partnerima da se prave reforme je važniji nego ikada, podržavamo srpsku Vladu u reformi pravne države, srpsku privatnu privredu, i treće, možda najvažnije, finansiramo izgradnju obnovljive energija i održivog razvoja. Projekti su uvek samo sredstvo ka cilju, a cilj je da se reforme za pristupanje EU poboljšaju”, kaže on.

Kaže da je potpisan ugovor o klimatskom partnerstvu i da žele da investiraju u solarnu i energiju vetra kako bi se smanjila zavisnost od gasa i nafte i da obnovljiva enegrija postane jeftinija.

„Cena za enegriju treba da se smanji, želimo čistu vodu. Podržavamo srpsku privatnu privredu da postane konkurentija, radimo sa srpskom Vladom da se turizam učini atraktivnijim, stavljamo kredite za mala preduzeća, posebno u seoskim područjima, da se ojača privreda, radimo sa više od 50 strukovnih škola, da ih osposobimo“, ocenjuje on.

Šiling kaže, povodom obeležavanja 20 godina Nemačke razvojne saradnje u Srbiji, da građani mogu da očekuju porodičnu proslavu, sa muzikom, ali i ne samo to.

“Pozvaćemo i sve partnere da se predstave, nije samo proslava za celu porodicu, već da se građani i informišu, ambasador Šib će otvoriti proslavu zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović. Dvadeset godina je dosta upečatljivo vreme, proslavu ćemo održati da se zahvalimo partnerima srpskoj Vladi, civilnom društvu. Bez partnera saradnja ne bi bila tako uspešna, tu postoji mogućnost da svim građanima približimo razvojnu saradnju”, zaključio je Kristijan Šiling.