Nemačka – Rusija

BLICVESTISVET

Nemačka otkrila vreme kada spušta rampu na uvoz SIROVE NAFTE iz Rusije

Nemačka napreduje u nastojanju da smanji zavisnost od ruskog fosilnog goriva i očekuje da će u potpunosti prekinuti uvoz sirove nafte do kraja leta, rekao je danas ministar ekonomije Robert Habek.

rafinerija nafta usaFOTO: SHUTTERSTOCK
rafinerija nafta usa

On je naveo da je najveća evropska ekonomija smanjila udeo uvoza ruske nafte na 12 odsto, uglja na osam odsto, a prirodnog gasa na 35 procenata.

“Svi koraci koje preduzimamo zahtevaju ogroman zajednički napor svih aktera i ujedno donose troškove koje će osetiti i privreda i potrošači. Ali oni su neophodni ako ne želimo više da nas Rusija ucenjuje”, rekao je Habek u saopštenju.

Robert HabekFOTO: MICHAEL SOHN / TANJUG/AP
Robert Habek

Evropska unija razmatra zabranu uvoza ruske nafte nakon odluke da zabrani uvoz uglja iz Rusije od avgusta, prenosi AP i dodaje da EU plaća Rusiji 850 miliona dolara dnevno za naftu i prirodan gas, a Nemačka je jedan od najvećih uvoznika ruskih energenata.

Pročitajte još

Nemačka je započela uvoz nafte i uglja iz drugih zemalja za relativno kratko vreme što znači da je “kraj zavisnosti od uvoza ruske sirove nafte do kraja leta realističan”, rekao je Habek.