Nepopunjeno 700.000 radnih mjesta

U Njemačkoj postoji 700.000 nepopunjenih radnih mjesta

Hina

17:49, 31. siječnja

U Njemačkoj postoji 700.000 nepopunjenih radnih mjesta
Ilustracija: EPA

NJEMAČKO tržište rada bi bez stranih radnika već kolabiralo, a prošle godine najveći broj novozaposlenih je došao iz zemalja izvan Europske unije, prije svega Ukrajine i Indije, objavio je danas Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu.

„U razdoblju između lipnja 2022. i lipnja 2023. se 53.000 Ukrajinaca zaposlilo u Njemačkoj, a u isto vrijeme posao je dobilo i 24.000 Indijaca“, rekla je direktorica Saveznog ureda za zapošljavanje Andrea Nahles.

Ona je rekla kako je u prošloj godini najveći broj onih koji su u Njemačkoj dobili zaposlenje došao iz neke od zemlja izvan Europske unije.

„Taj trend će se nastaviti i u budućnosti“, rekla je Nahles ukazujući na demografsku situaciju u Njemačkoj, ali i činjenicu da iz novih zemalja Europske unije sve manje građana dolazi na rad u Njemačku.

„I oni se suočavaju s demografskim problemima i smanjenjem broja radno sposobnih građana“, rekla je Nahles.

Nepopunjeno 700.000 radnih mjesta

Unatoč laganom porastu stope nezaposlenosti u Njemačkoj je još uvijek nepopunjeno 700.000 radnih mjesta.

„Oni koji trenutno nemaju posao, bez obzira radi li se o starosjediocima ili useljenicima, sve će teže i teže pronalaziti posao. Jer radi se većinom o osobama koje su starije ili koje nemaju nikakvu kvalifikaciju“, rekla je Nahles.

I savezni ministar rada Hubertus Heil je rekao kako je rekordni broj zaposlenih u Njemačkoj direktno povezan s useljavanjem.

„217.000 zaposlenih više nego prije godinu dana ide isključivo na račun useljenika izvan Europske unije“, rekao je Heil tijekom rasprave u Bundestagu.  

Trenutno je u Njemačkoj 2,8 milijuna radno sposobnih bez stalnog zaposlenja, što odgovara stopi od 6,1 posto.

EU popustila farmerima, privremeno odustaje od kontroverznih pravila

 POLJOPRIVREDNICI koji prosvjeduju diljem Europe uspjeli su dobiti prvi ustupak od Bruxellesa, s obzirom na to da je Europska unija najavila odgodu regulativa koja je predviđala da se 4% obradive zemlje ostavi netaknutom zbog poticanja bioraznolikosti.

31.1.2024.

Inflacija u Njemačkoj jako usporila

Inflacija u Njemačkoj jako usporila

 INFLACIJA u Njemačkoj zamjetno je usporila u siječnju, odražavajući niže cijene energije, pokazalo je izvješće statističkog ureda.

31.1.2024.

Firme u Njemačkoj uvode četverodnevni radni tjedan. Ovo su plusevi i minusi

Firme u Njemačkoj uvode četverodnevni radni tjedan. Ovo su plusevi i minusi

 RADITE manje, primate istu plaću, sretniji ste, produktivniji i manje na bolovanju. 45 njemačkih tvrtki želi testirati ono što zvuči kao bajka: četverodnevni radni tjedan. Evo razloga za i protiv.

31.1.2024.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?