Nevladine organizacije u problemu?

U kojim uslovima rade nevladine organizacije?

ANALIZA: OD 2014. SUŽEN PROSTOR ZA RAD NEVLADINIH ORGANIZACIJA U SRBIJI

10 dec 2018

“U poslednjih pet godina su se intenzivirale kampanje protiv pojedinaca i organizacija, a u njima ne učestvuju samo tabloidi, već i neki mediji u vlasništvu države”

U Srbiji je od 2014. godine prostor za delovanje organizacija civilnog društva sužen dok su kampanje protiv pojedinaca i nevladinih organizacija intenzivirane, ocenjeno je danas na predstavljanju analize „Udruženje građana: Prostor za delovanje 2014-2018“.

Direktor Centra za praktičnu politiku i jedan od autora analize Dragan Popović kazao je da su od 2014. godine zabeležena dva teža napada na aktiviste civilnog društva.

„U poslednjih pet godina su se intenzivirale kampanje protiv pojedinaca i organizacija, a u njima ne učestvuju samo tabloidi, već i neki mediji u vlasništvu države“, kazao je Popović ocenujući da je na delu „simbioza izvršne vlasti, medija i njima odanih organizacija“.

Govoreći o primerima takvih kampanja, Popović je rekao da je „najžešći napad“ na inicijativu Ne davimo Beograd pokrenut „dva dana nakon što ih je tokom intervjua na televiziji Pink spomenuo Aleksandar Vučić“.

Jelena Vasić iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) kazala je da je poslednjih godina protiv urednika KRIK-a i same organizacije vođena „kampanja putem tabloida i od strane pojedinih predstavnika vlasti“ zbog njihovih istraživanja i podsetila da je prošle godine obijen stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo.

„Pošto se radilo o neobjavljenom istraživanju, shvatili smo da nam je urednik praćen, da nam je kancelarija bila ozvučena i da nam je komunikacija bila pod nadzorom“, rekla je Jelena Vasić.
Navodeći da se beleži rast pretnji i pritisaka na novinare, Ivana Stevanovićiz Fondacije Slavko Ćuruvija ocenila je da „nije bezbedno biti novinar u Srbiji“.

Analiza „Udruženje građana: Prostor za delovanje 2014-2018“ bavi se osnovnim slobodama neophodnim za rad organizacija civilnog društva kao što su sloboda izražavanja i okupljanja, pravnim okvirom njihovog rada, kao i problemima i nedostacima sa kojima se nevladine organizacije suočavaju.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!