Pogled iz Brisela

Mogerini: U Trstu poslata jasna poruka za Balkan

Na samitu Zapadnog Balkana u Trstu poslata je “jasna poruka” da su vrata EU otvorena za Balkan i da se nastavlja put ka ujedinjenoj Evropi.

 4

Piše: Danas Online

15. jul 2017. 20:53

Mogerini: U Trstu poslata jasna poruka za Balkan

Foto:FoNet-AP

To je poručila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.
Ona je na svom blogu navela da je tokom samita rađeno i na nekim praktičnim projektima za regionalnu saradnju, unapređenje transporta i povećanje razmene na Balkanu.

U tekstu je navela da je proteklu nedelju provela na relaciji između Brisela, Trsta i Pariza radeći na “pet važnih pitanja” za bezbednost i rast na kontinetu: Balkan, Sahel, zajednička odbrana, odnosi EU sa Rusijom i Sredozemlje.

Među aktivnostima na koje se osvrnula je i sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Briselu navodeći da postoje pitanja oko kojih je primetno snažno neslaganje, počevši od situacije u Ukrajini, ali je ocenila da je dijalog između EU i Rusije ključan u suočavanju sa svim velikim krizama današnjeg sveta.

“Kada je reč o Siriji, mi smo saglasni o potrebi da se primirje na jugoistoku zemlje pretvori u nacionalno primirje, ka političkom rešenju krize. Razgovarali smo i o Severnoj Koreji, Libiji, Balkanu, situaciji u Izraelu i Palestini, i potrebi da se nastavi primena i očuva dogovor s Iranom”, navela je Mogerini.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Мики М

16. jul 2017.

Косово и ЕУ, два одвојена процеса. Како је то лепо звучало 2008. а исти људи дрмају Србијом и даље…

Црни

16. jul 2017.

А шта је Балкан по вама гђице Могерини?

Dusan Spasic

16. jul 2017.

To lepo zvuci sto je Mogherini toliko putovala ali rezultati po svakom od pomenutih pitanja su jednaki nuli: Niti su zemljice Balkana spremne za EU, niti u istom trenutku, niti je potrebna nekakva druga unija osim CEFTA, niti je promenjen odnos EU i Rusije, niti je otklonjen uzrok seobe naroda u Evropu, niti je uspela preraspodela izbeglica u EU! Dakle, osim enormnih troskova nista vise! A koliko vidimo ne samo nas predsednik nego i ostali iz regiona, gde su budzeti ionako na kreditima, ne prestaju da putuju cak i na ostale kontinente. Rastrosno!

Uvek ista ižvakana priča

16. jul 2017.

Zajednička odbrana od koga? Od Rusije? Oni ubijaju turistkinje iz EU u hotelima? Ko su neprijatelji Evropljanima?