Polarni medvedi

Dome, slatki dome: Polarni medvedi pronašli su sklonište u napuštenoj meteorološkoj stanici

AUTOR: LJUBISAV PANIĆ08 Feb, 2022
Dome, slatki dome: Polarni medvedi pronašli su sklonište u napuštenoj meteorološkoj stanici

Malo je životinja na koje su se klimatske promene obrušile takvom snagom kao što su se obrušile na polarne medvede. Poslednjih godina fotografije mršavih, izgladnelih jedinki ovih sisara obilaze planetu, nagoveštavajući crnu budućnost za mesoždera koji zavisi od ledenih površina.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change 2020. godine, gotovo svi polarni medvedi nestaće sa Arktika do kraja ovog veka. Ukoliko se nastavi sa dosadašnjom emisijom gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, procenjuje se da će izumiranja lokalnih populacija medveda započeti već oko 2040. godine.

Broj polarnih medveda brzo opada – populacija u Hadsonovom zalivu, na primer, smanjena je za 30% od 1987. godine (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)

„Postoji samo nekoliko mesta na planeti na kojima se polarni medvedi mogu pronaći u velikim brojevima. Jedno od njih je rusko Vrangelovo ostrvo, prirodni rezervat pod zaštitom Uneska, koje se obično naziva porodilištem polarnih medveda“, napisao je nedavno fotograf Dmitri Koh, u kolumni objavljenoj na sajtu Gardijana.

Fotografije polarnih medveda na Koljučinu zabeležene su u septembru 2021. godine (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)

Putujući do Vrangelovog ostrva on je pronašao još jednu zadivljujuću oazu, koja prkosi zlokobnoj statistici. „Jednoga dana očekivalo se loše vreme i, da bi se zaštitio od oluje, kapetan je prišao malom ostrvu Koljučin. Koljučin je poznat po polarnoj meteorološkoj stanici, koja je radila u vreme Sovjetskog Saveza. Zatvorena je 1992, ali je napušteno selo još uvek na ostrvu.“

Polarni medvedi se svrstavaju u morske životinje jer većinu vremena provode na ledu i u vodi daleko od kopna (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)

Bajkovite fotografije koje su tada nastale pokazale su da se polarni medvedi na ovom ostrvu ne osećaju kao kod kuće, već da ih doslovno imaju na raspolaganju i rado koriste. Uspešno su se uselili u stara zdanja, istraživali napuštene prostorije i sa oronulih prozora i terasa posmatrali okolinu.

Ako se globalno zagrevanje nastavi sadašnjim tempom, polarni medvedi u većem delu Aljaske i Rusije biće ozbiljno ugroženi do 2080. godine (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)

„Kasnije sam upitao Anatolija Kočneva, jednog od najpoznatijih ruskih eksperata za polarne medvede, šta prouzrokuje ovakvo ponašanje životinja – zašto one vole da borave u zgradama?“, prisetio se Koh. „Kao biolog koji je radio na Čukotki i ostrvu Koljučin mnogo godina, rekao mi je da su polarni medvedi radoznali po prirodi, tako da će uvek pokušati da prođu kroz nezatvorena vrata ili prozor. Pored toga, nažalost, ove životinje se tradicionalno love i koriste zatečene kuće kao neki vid zaštite od ljudi.“

Dmitri Koh nije mogao da se iskrca na ostrvo zbog čega je fotografije napravio dronom (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)

Pomoću drona sa tihim propelerima ruski fotograf je zabeležio nestvarne prizore i izbrojao neuobičajeno veliki broj medveda – više od dvadeset. Kočnev je otkrio da se, iz nepoznatog razloga, plutajući led zadržava u blizini obala Koljučina na svakih devet godina. Posledično, medvedi ne odlaze daleko na sever zajedno sa ledom, kao što obično čine, već ostaju pored napuštene meteorološke stanice. Odatle tako veliki broj životinja na malom mestu. „Dobili smo dokaz za to kasnije, kada nismo sreli gotovo nijednog medveda na Vrangelovom ostrvu severno odatle“, istakao je Koh.

Polarni medvedi između prstiju imaju plovne kožice što ih čini odličnim plivačima (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)

Polarni medvedi povećavaju telesnu masu tokom zimske lovne sezone, pomoću koje uspevaju da prebrode oskudne letnje mesece na kopnu ili vreme provedeno na ledu u siromašnim vodama. Uprkos tome što su navikli da gladuju mesecima, njihovo stanje, reproduktivni kapaciteti i mogućnosti za preživljavanje smanjuju se ako predugo ostanu bez hrane. Foke love pored otvora u ledu, čekajući da se one pojave da udahnu vazduh, pa ih nestanak ledenog pokrivača u eri klimatskih promena čini ranjivim i osuđuje na prevelika tumaranja praznog stomaka.

Većina fotografisanih medveda u blizini meteorološke stanice su mužjaci (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)

Procenjuje se da je na svetu ostalo manje od 26.000 jedinki ove vrste. Ako se uzmu u obzir ogromna oblast koju naseljavaju i brzina kojom nestaju, privid je da je to veliki broj. Ekolozi, koji dugo upozoravaju da je krajnje vreme za zaustavljanje klimatskih promena, pretvorili su polarnog medveda u neku vrstu maskote pokreta za zaštitu prirode. Ali, da li će uspeti da ga očuvaju? „Život će ostati večan samo ako mi ljudi konačno počnemo da brinemo o planeti i živim bićima kojima je potrebna naša zaštita“, zaključio je Koh.

Mužjaci polarnih medveda su obično teški od 350 do 700 kilograma (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)

Izvori: theguardian.com, dmitrykokh.com

Naslovna fotografija – polarni medved na ostrvu Koljučin (foto Dmitry Kokh, dmitrykokh.com)