Ponuda radnicima Fijata znači – kraj fabrike?

Sindikati: Ponuda radnicima Fijata znači – kraj fabrike

BIZNIS 12. maj. 202219:28 > 19:504 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ponuda Fijata radnicima da biraju između rada u inostranstvu i otkaza uz simboličnu otpremininu, dva sindikata ove kompanije smatraju – krajem fabrike i najavljuju radikalne mere sindikalne borbe, uz blokadu grada. U sindikatu Nezavisnost ove fabrike ističu da će insistirati na detaljnom socijalnom programu za radnike, a u Samostalnom sidikatu Fijata imaju, kada je reč o radnicima – tri uslova za poslodavca.

„Samostalni sindikat kompanije Fijat automobili Srbije, danas je informisan o nameri Fijata, da upućivanjem radníka na rad u inostranstvo i otpuštanjima radnika, potpuno obustavi proizvodnju u kragujevačkoj fabrici. Ističemo da se nikada nećemo složiti sa tim namerama i ukoliko se ne usvoje zahtevi sindikata preduzeće radikalne mere sindikalna borbe“, navode u ovom sindikatu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj sindikat traži da se radnicima za čijim radom je privremeno prestala potreba, ponudi opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, „jer Fijat izražava spremnost da nastavi rad u Kragujevačkoj fabrici“.

Zatim, da se upućivanje radnika u inostarnstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, “a ne da se izbegavaju odredbe ovog Zakona prisiljavanjem radnika da ‘dobrovoljno’ prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi”.

“Radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dve opcije, ponuditi stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti”, navodi se u informaciji koju je medijima dostavio Samostalni sindikat Fijat automobili Srbije.

Ovaj sindikat pozvao je radnike da pre izjašnjavanja zatraže od Fijata formalnu ponudu, jer dobijeni papir, ističu –  to nije.

“Na sva druga, ishitrena I nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata FAS Saša Đorđević.

U sindikatu Nezavisnost fabrike Fijat automobili ocenili su da današnja ponuda poslodavca radnicima da rade u inostranstvu, znači “kraj fabrike i udar na Kragujevac”.

Potpredsednik tog sindikata Igor Anđić rekao je agenciji Beta da su proizvodni radnici danas u fabrici obavešteni o uslovima za odlazak u Nemačku, Poljsku, Italiju i Slovačku na dvogodišnji rad u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu je italijanski Fijat, većinski vlasnik kragujevačke fabrike automobila.

“To znači da se fabrika u Kragujevcu zaključava, praktično biće na stend-baju do proizvodnje novog modela, a nas šalju u inostranstvo, što je za mnoge radnike neprihvatljivo, jer su to sve mladi ljudi, patriote koji hoće ovde da žive i rade”, rekao je Anđić.

On je dodao i da poslodavac nije izneo detaljan socijalni program za radnike, na čemu će insistirati sindikat “Nezavisnost”.

Andjić je rekao da su radnici spremni da blokiraju grad već sutra, ako kompanija ne iznese detalje socijalnog programa.

Da “pokupe prnje”

“Mi ćemo od države da tražimo da Fijat pokupi prnje i ode, da se isele i idu odmah, jer ostavljaju 2.500 radnika bez posla i 10.000 porodica bez egzistencije”, rekao je Anđić ocenjujući da Kragujevac “guraju u propast”.

On je istakao da su u sindikatu spremni da pregovaraju – ali ne u Beogradu, nego u Kragujevcu, i traže od premijerke Srbije da kaže radnicima šta ih čeka.

Prema dokumentu sa kojim su danas upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponudjena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 evra, a ponuđen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra.

Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra.

Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.

Smeštaj plaća zaposleni, dok se bonus zaposlenima isplaćuje srazmerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici.

Prijavljivanje radnika

Radnicima je rečeno da se od  13. do 20. maja u vremenu od 9.00 do 14.00 časova mogu prijavljivati u upravnoj zgradi.

U Samostalnom sindikatu sestrinske kompanije Fijat plastik, radnicima FCA je rečeno da postoji i opcija odlaska iz fabrike, kako je rečeno, uz otpremninu po zakonu.

 

Vaš komentar