Poskupljenje kredita

Šoškić: Poskupljenje kredita koji su vezani za euribor, građani da štede

BIZNIS 17. maj. 202213:25 > 14:4722 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nekadašnji guverner NBS Dejan Šoškić ocenio je u emisiji N1 Studio Live da će se kamatne stope u narednom periodu povećati, što će prouzrokovati poskupljenje kredita koji su vezani za euribor. “To zavisi od vrste kredita. Ako su ugovoreni sa fleksibilnom kamatnom stopom koja se bazira na nekoj repernoj kamatnoj stopi, (euribor), onda će i postojeći krediti, koji se već otplaćuju, imati korekciju naviše, odnosno – doći će do poskupljenja. Ako su uzeti sa fiksnom kamatnom stopom, onda se to neće javiti”, istakao je Šoškić. On smatra da Srbija kako bi izbegla krizu, treba da zadrži sve otvorene linije trgovanja sa najvećim brojem zemalja u svetu. “U ovim okolnostima, kada cene rastu u mnogim domenima, zemlje koje trguju sa većim brojem zemalja moći će lakše da nađu alternativne linije snabdevanja i svega onoga što na tržištu nema dovoljno”, naveo je bivši guvrner NBS.

Podsetimo, ekonomski rast Srbije biće ove godine prigušen ekonomskim posledicama ruske agresije na Ukrajinu i biće 3,4 odsto, navodi se u ekonomskim prognozama Evropske komisije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo je situacija koja utiče na čitavu svetsku privredu, a posebno na Evropu. Znamo da će efekti biti negativni na sve zemlje koje su naši značajni trgovinski partneri. To su Nemačka, Italija i Austrija, i one će sigurno imati znatno niže stope privrednog rasta ove godine. Jednim delom zbog sankcija koje su uvele Rusiji, a sa druge strane imate poskupljenje energenata koje će zahvatiti čitavu Evropu“, kaže Šoškić.

Ukazuje da će sve privrede početi da plaćaju skuplje energiju i postaće manje konkurentne.

“Posebno tu izdvajam Evropu, na koju smo prevashodno upućeni, i na koju smo oslonjeni. Ove tri zemlje koje sam pomenuo, ali tu su i druge zemlje iz kojih nam dolaze značajne strane direktne investicije. Ako u njima ima recesije, to je negativan uticaj na našu zemlju, i po pitanju toga koliko ćemo mi moći da izvozimo, ako ona uđu u recesiju, i  koliko možemo da očekujemo investicija, ako su one u recesiji”, objašnjava sagovornik N1.

Kao bi se stanje stabilizovalo, neophodan je, navodi Šoškić, prestanak rata.

“Mi kao strana koja nije involvirana nećemo imati neposredne efekte. Kod nas će dolaziti posredni efekti, i oni neće biti mali i nebitni. Trbalo bi Srbija u ovakvim okolnostima da učini da zadrži sve otvorene linije trgovanja sa najvećim brojem zemalja u svetu. U ovim okolnostima, kada cene rastu u mnogim domenima, zemlje koje trguju sa većim brojem zemalja moći će lakše da nađu alternativne linije snabdevanja i svega onoga što na tržištu nema dovoljno, ili ga ima po znatno višim cenama”, kazao je Šoškić.

Nije dobro da su kamatne stope negativne

Ocenjuje da će doći do povećanja kamatnih stopa, i dodaje da “nije dobro da su kamatne stope negativne, odnosno da su niže od inflacije, kao i da je takva situacija i u Srbiji i u Evropi, i u mnogim zemljama sveta”.

“Svi oni koji su se zadužili vezano za euribor, treba da očekuju da će njihove kreditne rate postati skuplje. Mi ne treba da zaboravimo i kao zemlja i kao građani da su kamatne stope u poslednjih deset godina nenormalno niske, i ne treba da uzimamo kredite i da računamo da će te kamatne stope biti na niskom nivou”, istakao je Šoškić.

On je preporučio građanima da štede u dinarima, i da se ponašaju normalno.

“Štednja u domaćoj valuti daje veću kamatnu stopu. Treba biti oprezan sa uzimanjem kredita. Nikako ne treba uzimati velike kredite. Jer, eventualna promena na tržištu u kretanju kursa može bitno da promeni sposobnost vraćanja kredita. Dakle, jedna vrsta pažnje i konzervativizma”, zaključuje Šoškić.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live: