Poslovanje evropskih automobilskih divova

Ovo je zarada evropskih automobilskih divova u 2022. godini

14 Apr 2023 – 08:00 Vesti 0 Komentara

BMW fabrika

Evropskim proizvođačima automobila je 2022. godina bila izazovna, ali na kraju i lukrativna. Većina je iskusila nestašice sirovina, naknadne nestašice delova, probleme s linijama snabdevanja i opšte logističke izazove, uglavnom zbog rata u Ukrajini i posledica pandemije.

Prema podacima Automotive Newsa za BMW Group, Mercedes-Benz, Stellantis, Volkswagen Group, Volvo i Ferrari, razloga za sreću deoničara ima koliko hoćete.

Kako prenosi Revija HAK, BMW je na vrhu lestvice s dobiti od 18,6 milijardi evra. Slede Stellantis (16,8 milijardi evra), Volkswagen (15,8 milijardi evra), Mercedes-Benz (14,8 milijardi evra), Volvo (1,6 milijardi evra) i Ferrari s više od 900 miliona evra. Zanimljivo, od navedenih proizvođača samo su Mercedes-Benz i Ferrari prošle godine povećali prodaju dok je Volvo imao najveći pad prodaje od 12 posto.

Takođe je godinu obeležila nestašica delova. Proizvođači su potom mudro odlučili da će prioritetno proizvoditi i prodavati skuplje modele (s više opreme), što im je osiguralo veće marže.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / BMW