Previranja u Nemačkoj

Nemačka opozicija zbog Ukrajine preti Šolcu glasanjem o nepoverenju

SVET 19. apr. 202212:263 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Michael Kappeler/DPA via AP

Nemačka opoziciona Demohrišćanska unija (CDU/CSU) sve snažnije pritiska kancelara Olafa Šolca da Ukrajini pošalje teško naoružanje, optužujući ga da je suodgovoran za njenu odbranu i preteći glasanjem o nepoverenju u Bundestagu, prenosi agencija DPA. “Želimo da podržimo vladu u ukrajinskoj krizi,” napisao je zamenik šefa poslaničkog kluba Unije Johan Vadepul na Tviteru. Ako se, međutim, Šolc ne pokrene, “iduće nedelje će morati da računa na inicijativu CDU i CSU” protiv njega.

Šolca zbog oklevanja sa odlukom o isporuci teškog naoružanja Ukrajini ne kritikuju samo opozicioni konzervativci, nego i Zeleni i liberali (FDP), koalicioni partneri njegovih socijaldemokrata (SPD).

POVEZANE VESTI

Ekspert CDU za spoljnu politiku Roderih Kisveter je za televiziju ZDF danas izjavio da ceni što vlada finansijski podržava Ukrajinu, ali da time „ne može da se iskupi.“

“Ono što zaista treba da uradi je da pošalje tenkove i artiljerijske sisteme,” rekao je Kisveter.

Vadepul je u današnjem Veltu vladu optužio da obećanjem dalje finansijske pomoći Ukrajini pokušava da zavara javnost. “Ukrajina ima dovoljno novca, uostalom šalje ga Evropska unija. Dodatno finansiranje je, dakle, samo neubedljiva finta,” rekao je.

Suštinsko pitanje je hoće li nemačka vlada dozvoliti izvoz teškog naoružanja. “Olaf Šolc sada mora da se pokaže i da isporuči,” jer “suogovoran je za nemoć Ukrajine da se brani,” dodao je Vadepul.

Nemačka je Ukrajini do sada slala protivoklopne i protivavionske rakete i automatsko oružje, vozila, uređaje za noćno osmatranje i sredstva lične zaštite.

Ukrajina, međutim, za rat protiv Rusije traži borbena oklopna vozila, artiljeriju i borbene helikoptere.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.