Princ Vilijam čuva šume

Princ Vilijam nagradio 5 inovativnih projekata za spas naše planete sa ukupno 5 miliona funti

Prva ceremonija dodele nagrada održana je 17. oktobra 2021. godine u palati Aleksandra u Londonu. Među nagrađenima našli su se izvanredni tehnolozi i inovatori, pa čak i jedan grad i čitava država.

18/10/2021 autorka: Jelena Kozbašić 0 izvor: earthshotprize.org
Šta je zajedničko pošumljavanju Kostarike, uređaju za pretvaranje poljoprivrednog otpada u đubrivo, farmi korala, milanskim habovima za hranu i elektrolizi vode? Princ Vilijam je kreatore ovih projekata, osmišljenih u cilju zaštite životne sredine, nagradio sa po milion funti.Princ je prošle godine pokrenuo ambiciozni program Earthshot u cilju pronalaska inovativnih ideja i tehnologija za rešavanje klimatske krize i brojnih drugih izazova sa kojima se Zemlja suočava. Svake godine u periodu od 2021. do 2030. godine dodeljivaće se nagrade u 5 kategorija, te ukupni fond iznosi oko 50 miliona funti.

Prva ceremonija dodele nagrada Earthshot održana je 17. oktobra 2021. godine u palati Aleksandra u Londonu. Umesto crvenim, gosti su simbolično šetali zelenim tepihom.

Ko su dobitnici nagrada?

Među nagrađenima našli su se izvanredni tehnolozi i inovatori, pa čak i jedan grad i čitava država.

U kategoriji zaštita i oporavak prirode nagrađeni su napori Kostarike vezani za zaštitu šuma, pošumljavanje i obnovu ekosistema. Krajem 20. veka ova zemlja je izgubila između trećine i polovine šuma, a danas je gotovo 60% njene teritorije pošumljeno. Ozelenjavanje je bilo moguće zahvaljujući finansijskom podsticaju građana da se angažuju na polju zaštite prašuma i lokalnih ekosistema. Ozbiljan zaokret od višedecenijske deforestacije rezultovao je razvojem eko-turizma na Kostariki.

Kada je reč o kvalitetu vazduha, stručni žiri je izdvojio indijsku kompaniju Takachar. Indijci su razvili originalno tehnološko rešenje koje bi moglo da okonča spaljivanje poljoprivrednog otpada. Jeftina i prenosiva naprava malih dimenzija kači se za traktore i pretvara ostatke useva u iskoristive proizvode kao što su đubrivo i gorivo. Tako se smanjuje zagađenje vazduha koje bi izazvalo spaljivanje strnjike.

U kategoriji oživljavanje okeana nagradu Earthshot ponela je farma korala sa Bahama, Coral Vita. Dva prijatelja, koja stoje iza projekta, razvili su posebnu metodu kojom uzgajaju ove bitne činioce okeanskih ekosistema i do 50 puta brže nego što se to dešava u prirodi. Oni pokušavaju da nadomeste korale koji, na udaru klimatskih promena, ubrzano nestaju.

Italijanski grad Milano osvojio je nagradu u kategoriji izgradnja sveta bez otpada kao prvi veliki grad koji je doneo propise za distribuciju neiskorišćene hrane iz lokalnih supermarketa i restorana onima kojima je to potrebno. Milanski habovi za hranu spasu oko 130 tona hrane godišnje, što je ekvivalentno sa čak 260 hiljada obroka.

Međunarodni tim razvio je unapređeni generator zelenog vodonika AEM Electrolyzer koji koristi obnovljive izvore energije i funkcioniše na principu cepanja molekula vode na njegove sastavne elemente. Oni su uspeli da ovaj već poznati proces učine znatno efikasnijim nego ranije. Na osnovu toga, nagrađeni su u kategoriji rešavanje problema klimatskih promena.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Inspiracija za nagradu Earthshot potekla je iz Kenedijevog projekta Moonshot, koji je mobilisao ogromne resurse kako bi se na Mesec poslao prvi čovek, samo što je, umesto na odlazak sa Zemlje, usmerena na o(p)stanak na Zemlji. Ove godine nominovano je više od 750 projekata, a nominacije za sledeću biće otvorene u januaru 2022. godine. Ceremonija dodele biće upriličena u Sjedinjenim Američkim Državama.