Princ Vilijam i Dejvid Atenboro

Princ Vilijam i Dejvid Atenboro osnivaju nagradu Earthshot

Dobitnici nagrade biće i novčano podstaknuti, te je u te svrhe obezbeđeno 50 miliona funti, to jest po milion funti za svaku pobedničku ideju.

08/10/2020 autorka: Jovana Stanković 0 izvor: BBC
Nagrada Earthshot dodeljivaće se na globalnom nivou svake godine u narednoj deceniji, za šta je izdvojeno ukupno 50 miliona funti za narednih 10 godina, a cilj je da se njome podstaknu pozitivne promene i oporavak planete, saopštili su princ Vilijam i Dejvid Atenboro.

Inspiracija za ovu nagradu potekla je iz Kenedijevog projekta Moonshot, koji je mobilisao ogromne resurse sa ciljem da se na Mesec pošalje prvi čovek. Nagrada Earthshot zasnovana je na sličnom principu, s tim što je osnovna ideja da se ljudi širom sveta okrenu razmišljanjima o oporavku Zemlje.

Svake godine dodeljivaće se pet nagrada, tačnije po jedna nagrada za najbolju ideju za postizanje svakog od pet ciljeva, odnosno Earthshots, a to su zaštita i oporavak prirode, čišćenje vazduha, oživljavanje okeana, izgradnja sveta bez otpada i rešavanje problema klimatskih promena.

Dobitnici nagrade biće i novčano podstaknuti, te je u te svrhe obezbeđeno 50 miliona funti, to jest po milion funti za svaku pobedničku ideju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Princ Vilijam je istakao da želi da se planeta preda budućim generacijama u „boljem stanju nego što smo je mi zatekli“.

Kako je dodao, nagradu može da osvoji svako – naučnici, aktivisti, ekonomisti, lideri, vlade, banke, preduzeća, gradovi i države, pojedinci, grupe ili institucije. Bitno je rešenje koje se predloži, jer će nagradu osvojiti izvodljiva rešenja koja doprinose ostvarenju nekog od navedenih ciljeva.

Nagrada može biti dodeljena za novu tehnologiju, inovaciju koja menja način na koji obavljamo svakodnevne poslove ili novu politiku koja će omogućiti rešavanje problema u sferi životne sredine, praktično svaka dobra ideja može ući u konkurenciju.

Nagrada Earthshot će se dodeljivati od 2021. do 2030. godine.