Priprema za zimu?

Kako bi cela Srbija mogla da se greje? Zoran Drakulić tvrdi – peletom iz brzorastućih biljaka

Zoran Drakulić, vlasnik kompanije “Bio Energy Point”, smatra da je pelet strateški proizvod i da je i danas, u poređenju sa drugim energentima, atraktivan i sa znatno povišenim cenama.
Kako bi cela Srbija mogla da se greje? Zoran Drakulić tvrdi - peletom iz brzorastućih biljaka

Foto: Screenshot (YouTube/ Televizija srpske dijaspore)
Dodaje da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća.
“Krenuli smo u proizvodnju brzorastućih biljaka, što će omogućiti mnogo veću proizvodnju, i tvrdim kada bismo tim biljkama zasadili 200.000 hektara mogli bismo da grejemo celu Srbiju i da proizvodimo struju pet mesece iz kogenerativnog postrojenja”, poručuje Drakulić za N1 i dodaje da bi to zamenilo četiri miliona tona nafte.

Drakulić ističe da proizvođači peleta “još od početka godine, u stvari od decembra rade sa smanjenim kapacitetom, s obzirom da imamo smanjeno snabdevanje drvetom”.
“Od početka godine dobili smo svega oko 42 posto drveta od onoga što imamo ugovoreno (sa Srbijašumama). Tako da nam se od prošle i ove godine duguje 40.000 kubika drveta, što je ekvivalent nešto preko 20.000 tona peleta”, naveo je Drakulić.

Naglašava da je drugi veliki problem koji je proistekao iz te situacije, da su privatnici koji imaju svoje šume digli duplo cene “u odnosu na one koje imamo iz Srbijašuma, i prinuđeni smo to da kupujemo da bismo održali kakvu-takvu proizvodnju”.
“Dobijamo faktički drvo od Srbijašuma preko nekih posrednika zaslužnih, po cenama koje su duple takođe, oni kupuju od Srbijašuma po zvaničnoj ceni, a nama preprodaju po duplo većoj”, navodi Drakulić.
Dodaje da je problem i u tome što im je početkom godine cena struje podignuta za 56, 25 odsto, “i svi inputi su nam otišli gore – od rezervnih delova do goriva, plastika”.