Prisustvo američkih trupa na Bliskom istoku

Što rade i gdje su američke trupe na Bliskom istoku?

Hina

11:15, 03. veljače 2024

Što rade i gdje su američke trupe na Bliskom istoku?
Foto: EPA

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

SJEDINJENE Države pokrenule su zračne napade u Iraku i Siriji na mete povezane s iranskom Revolucionarnom gardom i milicijama koje podržava Teheran, nakon napada na jedno od mnogih mjesta diljem Bliskog istoka gdje je SAD vojno prisutan.

Evo što znamo o vojnoj prisutnosti SAD-a na Bliskom istoku:

Gdje su baze SAD-a na Bliskom istoku?

SAD ima vojne baze diljem Bliskog istoka već desetljećima. Na svom vrhuncu bilo je više od 100.000 američkih vojnika u Afganistanu 2011. i više od 160.000 vojnika u Iraku 2007. Iako je broj daleko manji nakon povlačenja iz Afganistana 2021., još uvijek je oko 30.000 američkih vojnika raspršeno diljem regije. Osim toga, otkako je u listopadu počeo rat Izraela i Hamasa, SAD je privremeno poslao tisuće dodatnih vojnika u regiju, uključujući i ratne brodove.

Najveća američka baza na Bliskom istoku nalazi se u Kataru, poznata kao zračna baza Al Udeid, izgrađena 1996. Ostale zemlje u kojima je SAD prisutan su Bahrein, Kuvajt, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). SAD ima otprilike 900 vojnika u Siriji, u malim bazama poput naftnog polja al Omar i al-Shaddadi uglavnom na sjeveroistoku zemlje. U blizini granice okruga s Irakom i Jordanom nalazi se mala ispostava, poznata kao garnizon Al Tanf.

U Iraku ima 2500 pripadnika raspoređenih po objektima kao što su Union III i zračna baza Ain al-Asad, iako su razgovori o budućnosti tih trupa u tijeku.

Zašto su američki vojnici stacionirani u regiji?

Američke trupe stacionirane su na Bliskom istoku iz različitih razloga, a uz iznimku Sirije, tamo su uz dopuštenje vlade svake zemlje. U nekim zemljama poput Iraka i Sirije, američke trupe su tamo da se bore protiv militanata Islamske države i također pomažu u savjetovanju lokalnih snaga. No, oni su tijekom proteklih nekoliko godina napadnuti od strane snaga koje podržava Iran i poduzeli su akciju protiv njih.

Jordan, ključni američki saveznik u regiji, ima stotine američkih vojnih instruktora koji održavaju opsežne vježbe tijekom cijele godine.

U drugim slučajevima, poput Katara i UAE-a, američki vojnici prisutni su radi pružanja potpore saveznicima, provođenja obuke i korištenja prema potrebi u operacijama u regiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ima li stranih vojnih baza u SAD-u?

Dok saveznici Washingtona ponekad šalju svoje trupe na obuku ili rad s američkim trupama, u SAD-u nema stranih vojnih baza.

Toranj 22 u Jordanu

Toranj 22, baza u Jordanu na najsjeveroistočnijoj točki gdje se granice zemlje susreću sa Sirijom i Irakom, pogođena je u napadu drona 28. siječnja u kojem su poginula tri vojnika pričuvnog sastava vojske. Washington je okrivio miliciju Iraka pod nazivom Kataib Hezbollah koju podržava Iran.

Točnije, Toranj 22 nalazi se u blizini garnizona Al Tanf, koji se nalazi preko granice u Siriji, u kojem se nalazi mali broj američkih vojnika. Tanf je bio ključan u borbi protiv Islamske države i preuzeo je ulogu u strategiji SAD-a za suzbijanje vojnog jačanja Irana na istoku Sirije.

Napadaju li se često američke baze u regiji?

Američke baze su visoko čuvani objekti, uključujući sustave protuzračne obrane za zaštitu od projektila ili dronova. Postrojenja u zemljama poput Katara, Bahreina, Saudijske Arabije, Kuvajta obično nisu meta napada.

Ali američke trupe u Iraku i Siriji bile su pod čestim napadima posljednjih godina. Od 7. listopada, američke trupe su više od 160 puta napadnute od strane milicije koju podržava Iran, pri čemu je ranjeno oko 80 vojnika, čak i prije nedjeljnog napada na Toranj 22, u kojem je ozlijeđeno još 40-ak vojnika.

Novi val nasilja na Bliskom istoku izbio je nakon 7. listopada kada su borci islamističkog pokreta Hamas prodrli u Izrael i ubili 1.200 Izraelaca, a 253 uzeli za taoce. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo vojnu kampanju koja je ubila više od 27.000 ljudi, prema zdravstvenim vlastima Gaze, i izazvala tešku humanitarnu krizu u gusto naseljenom pojasu Gaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?