PROTESTI

Održan protest prosvetara i javnih službenika

Prosvetni radnici i pripadnici sindikata javnih službi iz nekoliko gradova Srbije okupili su se danas ispred zgrade Vlade kako bi izrazili protest protiv donošenja Zakona o zaposlenima u javnim službama, što je dovelo do saobraćajnog kolapsa u ovom delu grada.

Piše: FoNet

Beograd 28. septembar 2017. 14:38

Održan protest prosvetara i javnih službenika

Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Protest je trajao od 11:30 do 13:00 časova, a štrajkački zahtevi tiču se Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, koji bi, prema njihovom mišljenju, zbog toga što je poguban trebalo hitno da se povuče iz procedure, javio je Blic.

Prosvetari traže i da se što pre potpiše protokol o zaposlenima, koji će biti osnov za povećanje plata zaposlenih u školstvu iznad republičkog nivoa, a kao i povlačenje iz procedure i izmenu svih propisa koji “zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla”.

Predsednik Unije prosvetnih radnika Jasna Janković ukazala je da novi zakon treba da uredi nešto što je već uređeno, a diskriminatne odredbe će od prosvetara načiniti “nadničare bez para”.

Ona je dodala da su vlasti obećale pravedne platne razrede, a da takav predlog nije zaživeo u praksi.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je da se protestom brane društvene vrednosti i svetinja zdravlja i obrazovanja, “a ponavljači nas teraju u inostranstvo, pa će ovaj narod umirati od najbanalnijih bolesti, jer stručnjaci beže”.

povezane vesti