Putin se okrenuo protiv svoje kume

Putin se okrenuo protiv svoje kume: Ona je strani agent, radi sa neprijateljima

SVET 19. maj. 202209:29
Podeli:
Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP), EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin je sopstveno kumče označio kao “stranog agenta” kao odgovor na njene stavove o invaziji Rusije na Ukrajinu, prenose britanski mediji.

Ksenija Sobčak (40) se kandidovala protiv Putina na predsedničkim izborima 2018. godine, a sa ruskim predsednikom je povezana preko njenog oca Anatolija Sobčaka koji se smatra zaslužnim za uzlet Putinove karijere u politici.

Putin je krstio Sobčakovu i poznaje je od kada je bila dete. Međutim, sada je spreman da je označi kao „stranog agenta“ jer „radi sa njegovim neprijateljima“ tokom krize u Ukrajini.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Istraga ruskog javnog komiteta za otkrivanje strane intervencije je u toku, kako bi se ispitalo da li “Sobčakova dobija novac iz inostranstva”. Pod istragom je i njen onlajn medij “Ostorozhno Novosti”. Ako se pronađu neki dokazi protiv Sobčakove, ona če biti označena kao “strani agent”, upozorava Kremlj.

Ona je na svom Instagram nalogu – koji je blokiran zbog navodne “estramističke prirode” u Rusiji – objavila: “Šta da kažem? Osećam se ponosno”.

“Imati svoje mišljenje znači apsolutnu pobedu”, rekla je ona.

Ruska vlada sve više koristi termin “strani agent” da bi se opisala Putinove kritičare. Oni su tvrdili da su brojne političke i medijske grupe u zemlji u dosluhu sa “ruskim neprijateljima”.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK

Ksenija Sobčak je uporedila ovu situaciju sa napadom na neistomišljenike iz sovjetske ere, optužujući Putinove pristalice da koriste “bilo koji zakon” da je blokiraju.

Ranije ove godine, mediji bliski Kremlju su tvrdili da je ona dobila izraelsko državljanstvo i da je pobegla u inostranstvo.

“Ja sam Ruskinja, ja sam državljanka Rusije. Nigde ne emigriram, nemam druga državljanstva”, odgovorila je.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je ušla u politiku, Ksenija je udružila snage sa poznatim Putinovim kritičarima kao što su Boris Njemcov i Aleksej Navaljni. Njen otac je bio jedan od najistaknutijih političara svog doba, kao i prvi demokratski izabrani gradonačelnik Sankt Peterburga. Putin mu je bio na sahrani 2000. godine.

Majka Ksenije Sobčak, političarka Ljudmila Narusova, takođe otvoreno govori protiv Putinovog režima. Ona je ranije tvrdila da je regrutima koji su završili u Ukrajini naređeno da se prijave u vojsku kao vojnici po ugovoru.

“Oni leže tamo, a psi lutalice im grizu lica. Neki se ne mogu identifikovati, jer su im tela ugljenisana”, rekla je govoreći o rastućem broju smrtnih slučajeva među ruskim vojnicima.

BONUS VIDEO: Predaja ukrajinskih boraca iz Azovstala i zbrinjavanje ranjenika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News