RAĐANJE NOVOG SVETSKOG PORETKA

RAĐANJE NOVOG SVETSKOG PORETKA Brisanje Rusije iz UN nam donosi svet u kojem se TRI DŽINA pitaju više nego ikad, autsajder je samo jedan, a SRBIJA JE VEZANA ZA NJEGA

Vladimir Putin će pre ili posle izgubiti ovaj rat. Čak i ako pregazi Ukrajinu – izgubiće. Njegova pozicija je dugoročno neodrživa. Čak je i Rusija odavno ušla u 21. vek i iskusila sve njegove pogodnosti. Prosečan Rus više nema ni snage, ni volje za bratoubilački rat sa svojim komšijama, niti za međunarodnu izolaciju, niti za uništenu ekonomiju.

un zastave RAS ap seth wenig ShutterstockFOTO: AP SETH WENIG, SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA
un zastave RAS ap seth wenig Shutterstock

Ali, nije svejedno na koji način će Putin izgubiti i u kakvom novom svetu ćemo živeti posle toga.

Trenutak kada šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov počinje svoj govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, posle čega diplomate iz gotovo celog sveta napuštaju salu u znak protesta protiv ruske agresije na Ukrajinu, možda je prva naznaka neke nove arhitekture međunarodnih odnosa. Pretpremijera nekog novog svetskog poretka u kojem možda ni ne postoje Ujedinjene nacije, bar ne ovakve kakvim smo ih znali u poslednjih 70 godina.

Ako se stvari tako posmatraju, možda je taj novi poredak već i stupio na snagu? Kako se uopšte očekuje da opstane krovna svetska organizacija čija je uloga i rešavanje problema dijalogom, ako njeni akteri jedni druge ne žele ni da saslušaju?

– Dođe li do još ozbiljnije eskalacije sukoba u Ukrajini može se očekivati uspostavljanje novog svetskog poretka u kojem će UN kakve su danas, i njihovi principi, pripadati prošlosti – kaže za “Blic” diplomatski izvor koji već dugi niz godina radi u UN.

Tri ljuta džina

To bi, u praksi, značilo urušavanje međunarodnog liberalnog poretka koji je Zapad uspostavio posle pobede u Hladnom ratu. U novoj arhitekturi sveta možda bismo gledali nešto sasvim novo, a u stvari manje-više očekivano – poredak koji se zasniva na tri džina: Sjedinjenim Dražavama, Rusiji i Kini, i njihovim međusobnim odnosima.

To bi, ukratko, bila nova borba za staru dominaciju.

Generalna skupština UNFOTO: SETH WENIG / TANJUG/AP
Generalna skupština UN

– Novi poredak zasnivaće se na odnosu ove tri sile. Kada imamo tri aktera, to je onda podložno potresima. Ušli smo u politiku realizma, odnosno borbu za prevlast ove trojke – kaže izvor “Blica”.

U tom novom svetu sve bi moglo da se zasniva na sili i borbi za teritoriju. Pobednik je neizvesan, a poraženi ćemo biti svi mi “mravi”, jer će borba “džinova” trajati bez prestanka.

Favorita nema, ali autsajder je dobro poznat

Favorita trenutno nema: SAD su oslabljene dvojicom slabih predsednika i nizu (Tramp i Bajden), te unutrašnjim političko-kulturološkim rascepima. Kina (još) nema meku moć da se nametne svetu, a Rusija je u ovom društvu možda prosjak, ali sa najvećim nuklearnim arsenalom na svetu.

S druge strane, autsajdera ima: to je Evropa, oslabljena unutrašnjim previranjima, neslaganjima, zaustavljanjem procesa proširenja na Zapadni Balkan i krizom liderstva između Nemačke i Francuske. A Srbija je politički, kulturno i privredno neraskidivo vezana upravo za takvu Evropu.

Pročitajte još

– Trenutno nijedna od tri zemlje favorita nije superiorna. SAD jesu najjače, ali ne i glavne. U jednom trenutku će se svi iscrpeti i pokušaće da nađu rešenje gde je jedino moguće: opet u Ujedinjenim nacijama! Ali, kako će ta organizacija izgledati, kakvo će njeno ustrojstvo biti? Bilo bi dobro da teži principima UN koji su prvi put prekršeni za vreme bombardovanja Jugoslavije – predviđa izvor “Blica”.

Dok se sve to ne dogodi, moglo bi da nam “bude samo gore”, kako je ovih dana francuski predsednik Emanuel Makron.

– Novo vreme će se zasnivati na sili, zastavama, granicama, borbi za prevlast. U liberalizmu su ljudska prava i slobode bili dominantni, ali to sada pada u drugi plan – predviđa izvor “Blica”.

Promene su neminovne

Da će do promena u UN doći smatra i Dimitrije Milić iz organizacije “Novi treći put”, jer su, kako kaže, UN posthladnoratovski projekat i u više navarta su pokazale svoju neefikasnost.

– Vrlo izvesno dolazi do promena u načinu funkcionisanja UN. Sadašnji način je već zastareo, što se naročito vidi po strukturi stalnih članica Saveta bezbednosti, koja ne odlikava realni odnos snaga u svetu – kaže Milić za “Blic”.

Smatra i da će ova situacija možda biti idealna prilika da dođe do preko potrebne reforme UN.

– U svom svakodnevnom funkcionisanju bez Rusije to će već biti drugačija organizacija u praksi – upozorava Milić.

Zapadni plan

Da bi do naizgled nezamislivog izbacivanja Rusije iz UN moglo da dođe juče je predočio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći nakon što se Srbija saglasila sa Rezolucijom UN kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

Vučić je naveo da u narednom periodu postoji bojazan da bi zapadne zemlje mogle da izbace Rusiju iz UN.

Vučićevi kritičari su ukazali na stav da je izbacivanje Rusije iz UN veoma komplikovan zahvat, možda i “pravno nemoguć”. Ali, da li je bilo “pravno nemoguće” bombardovati Srbiju? I da li je bilo “pravno nemoguće” da Rusija izvrši brutalnu agresiju na Ukrajinu?

UkrajinaFOTO: ROMAN PILIPEY / EPA;
Ukrajina

U međuvremenu, situacija se zaoštrava i na frontu širom Ukrajine, ali i u diplomatskim rovovima. Opravdane sankcije protiv Putina i njegovih oligarha povremeno se pretvaraju u antirusku histeriju u kojoj su, na primer, žrtve čak i paraolimpijci i paraolimpijke iz Rusije i Belorusije kojima je zabranjen nastup na Paraolimpijskim igrama u Kini.

Jaz je sve dublji i planeta ulazi u novi sled događaja, a s druge strane plota nas posmatra gvozdeni autokrata koji u oktobru puni 70 godina i polako se približava tački bez povratka.

Pročitajte još

A ako se Rusija naposletku na “pravno nemogući” način izbriše iz organizacije čija je stalna članica i osnivač, onda nije nemoguće ni da pritisne crveno dugme.

Ipak, Putin će pre ili posle izgubiti ovaj rat. Čak i ako posegne za nuklearnim oružjem, pre ili posle će svakako izgubiti. Ali biće to veličanstvena pobeda posle koje bi celo čovečanstvo ostalo na gubitku.