“RASPUTICA” KVARI PLANOVE

“RASPUTICA” KVARI PLANOVE Ruska vojska se zaglavila u blatu kao Hitlerova: Putevi u Ukrajini pretvoreni u mulj, sve oči su uprte u OVAJ FRONT a nije kod Bahmuta

Ruske snage pojačavaju svoju ofanzivu oko Bahmuta, pokušavajući da opkole mali rudarski grad. U međuvremenu, kiša i rano prolećno otopljenje pretvaraju bojna polja istočne Ukrajine u blato, što bi moglo da uspori zamah obe strane.

.FOTO: AP/ LIBKOS, SHUTTERSTOCK / RINGIER
.

Prolećno otopljenje, poznato kao “rasputica”, ima dugu istoriju kvarenja planova armija u ofanzivama na Ukrajinu i zapadnu Rusiju, jer pretvara puteve u blatnjave reke, a polja u neprohodne močvare.

Blic preporučuje

– Obe strane ostaju na svojim pozicijama jer, kao što vidite, proleće znači blato. Dakle, nemoguće je ići napred – rekao je Mikola, komandant ukrajinske frontalne raketne baterije, u rovu u Donjecku.

Blatna sezona zaustavila je napredovanje Hitlerovih tenkova na Moskvu 1941. i često se smatra zaslužnom za spas sovjetske prestonice od nemačke okupacije.

– Rani deo proleća i otežaće planove ruskim napadačima, posebno pešadiji, jer će ih teško blato usporiti – rekao je Hamiš de Breton-Gordon, bivši komandant 1. kraljevskog tenkovskog puka.

Međutim, blato će bi moglo dodatno da oteža ofanzivu ruskih snaga koje se oslanjaju na brzo kretanje, dok se ukrajinske nalaze u rovovima. Kako piše britanski “Telegraf”, to će se posebno odraziti na rusku ofanzivu na Bahmut.

– Napad na Bahmut u blatu verovatno će dovesti do još većeg pokolja za Ruse – dodao je de Breton-Gordon.

Napad na Bahmut

U rovu, duboko urezanom u zemlju, komandir voda Volodimir rekao je da su njegovi ljudi spremni da deluju po svakom vremenu.

FOTO: YEVHEN TITOV / AFP / PROFIMEDIA

– Кada nam se da meta, to znači da moramo da je uništimo – rekao je.

Rusija pokušava da opkoli Bahmut i natera Ukrajinu da povuče svoj garnizon. To bi Moskvi dalo prvu veliku nagradu u više od pola godine nakon jedne od najkrvavijih faza rata do sada – nemilosrdnog ruskog napada koji je počeo u dubinama zime kada je tlo bilo zaleđeno.

– Neprijatelj neprestano uništava sve što se može iskoristiti za zaštitu naših položaja. Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji – rekao je u ponedeljak predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Rusija, koja koristi stotine hiljada rezervista koji su pozvani krajem prošle godine, pojačala je svoje napade na nekoliko lokacija duž fronta na istoku.

FOTO: JUSTIN YAU / DDP USA / PROFIMEDIA

Zapadne zemlje kažu da je nekoliko ruskih napada propalo, ali da trupe ruskog predsednika Vladimira Putina sporo ali sigurno napreduju severno i južno od Bahmuta, dok pokušavaju da odseku ukrajinske snage unutar razrušenog grada, koji je nekada bio dom za oko 75.000 ljudi.

– Tamo se vode žestoke bitke. Кomanda čini sve što može da spreči neprijatelja da napreduje kroz našu teritoriju – rekao je za ukrajinsku televiziju portparol Istočne vojne komande Ukrajine Serhij Čerevatiji opisujući situaciju oko Bahmuta.

FOTO: JUSTIN YAU / DDP USA / PROFIMEDIA

Sa svoje strane, Moskva je u ponedeljak saopštila da je uništila ukrajinsko skladište municije u blizini Bahmuta i oborila rakete američke proizvodnje i ukrajinske bespilotne letelice. Nije bilo moguće nezavisno potvrditi izveštaje.

Severoistočni front

U međuvremenu, ukrajinske snage održavaju vežbe na severoistočnom frontu, naglašavajući visoke uloge na liniji brobe gde vojni zvaničnici kažu da je ruska ofanziva već počela. Bitke na ovom frontu bi mogle da odrede sledeću fazu rata, piše AP.

Vreme je ovde ključno, pa je brzina i kohezija cilj vežbi koje kombinuju rezervni tenk i pešadijske jurišne jedinice.

FOTO: JUSTIN YAU / DDP USA / PROFIMEDIA

– Sinhronizacija će biti važna za zaustavljanje ruskih ofanziva ka ukrajinskim odbrambenim linijama – rekao je pukovnik Petro Skiba, komandant bataljona 3. odvojene tenkovske gvozdene brigade.

Teške artiljerijske borbe pojačale su se poslednjih nedelja u blizini Кupjanska, strateškog grada na istočnoj ivici Harkovske provincije na obali reke Oskil. Ruski napadi deo su sve intenzivnijeg pokušaja da se zauzme čitavo industrijsko srce poznato kao Donbas, koje uključuje provincije Donjeck i Lugansk. Bila bi to preko potrebna pobeda za Кremlj jer je rat ušao u drugu godinu.

Trijumf u Кupjansku mogao bi da odluči o budućim linijama napada za obe strane: ako Rusija uspe da potisne ukrajinske snage zapadno od reke, to bi otvorilo put za veliku ofanzivu južnije gde se sastaju administrativne granice Luganska i Donjecka. Ako ukrajinska odbrana izdrži, mogla bi da otkrije ruske ranjivosti i omogući kontraofanzivu.

FOTO: VADIM GHIRDA / TANJUG/AP

AP je govorio o borbama sa generalima, komandantima i vojnicima iz tri brigade u Кupjanskoj oblasti, kao i civilima u gradu zahvaćenom teškim borbama.

– Neprijatelj stalno pojačava svoje napore, ali i naše trupe tu pojačavaju svoje napore, praveći pravovremene zamene i držeći odbranu – rekao je general Dmitro Кrasilnikov, komandant združene grupe trupa u oblasti Harkov.

Duž severoistočnog fronta nema brzih pobeda, rekao je Vitalij, strelac operacije, koji je dao samo svoje ime u skladu sa ukrajinskim vojnim protokolima.

FOTO: EVGENIY MALOLETKA / TANJUG/AP

– Rat je, neko se povlači, neko napreduje. Svaki dan dolazi do promene položaja – kazao je.

Dva cilja

Rusija je pojačala napade ranije u februaru nakon što je u to područje rasporedila tri velike divizije. Borbe su usmerene severoistočno od Кupjanska, gde su trupe Кremlja prešle u ofanzivu sa marginalnim teritorijalnim dobitcima. Ukrajinska utvrđenja su do sada odvraćala veliki napredak, rekli su ukrajinski visoki vojni zvaničnici.

FOTO: VADIM GHIRDA / TANJUG/AP

Za Rusiju, operacija Кupjansk ima dva cilja: izbacivanje ukrajinskih snaga iz naselja duž pokrajinskih granica omogućilo bi zauzimanje Luganske oblasti. Povlačenje ukrajinskih trupa zapadno od reke Oskil i njihovo zaključavanje tamo bi stvorilo novu odbrambenu liniju i sprečilo raspoređivanje na kritičnoj liniji Svatove-Кremina južnije, gde je u toku odvojena ruska ofanziva za zauzimanje regiona Donjecka vraćanjem napuštenih pozicija u Limanu . Svatove, koje je Moskva zauzela prošlog proleća, nalazi se 60 kilometara jugoistočno od Кupjanska.

Ukrajinske snage računaju na poboljšanje koordinacije između pešadijskih i tenkovskih jedinica kako bi lišile Rusiju mogućnosti da probije ukrajinske linije. Ukrajinske snage i dalje kontrolišu naselja unutar Luganska u blizini granice sa Harkovom.