RASTU CENE NAFTE

Indeksi na Vol stritu različiti, cena nafte prilično porasla

Indeksi na Vol stritu različiti, cena nafte prilično poraslaIzvor: N1

Indeksi na Vol stritu i na svim većim svetskim berzama imali su u ponedeljak različite rezultate, u iščekivanju izveštaja o zaradama kompanija u drugom tromesečju i sastanka Federalnih rezervi, dok su cene nafte prilično porasle.

Indeks Dau Džons završio je u minusu 0,3 odsto, Standard end pur 500 u crvenom je 0,1 odsto, dok je Nasdak porastao 0,4 odsto.

Najznačajniji evropski indeksi završili su trgovanje različitim rezultatima. Nemački indeks DAX pao je 0,3 odsto, francuski CAC-40 porastao je 0,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 završio u minusu 1,0 odsto.

I indeksi na istoku završili su trgovanje različitim rezultatima. Dok je japanski Nikei 225 pao 0,6 odsto, šangajski kompozitni indeks porastao je 0,4 odsto, hongkonški Hang Seng u plusu je 0,5 odsto, dok je južnokorejski Kospi porastao 0,1 odsto. Sidnejski indeks S&P/ASX 200 završio je u crvenom 0,6 odsto.

Očekuju se odlični izveštaji o zaradama američkih kompanija

Analitičari očekuju odlične izveštaje o zaradama američkih kompanija u drugom tromesečju i ako se ta predviđanja ostvare, to će opravdati ostvaren rast vrednosti akcija kompanija, navodi Asošiejted pres.

U utorak i sredu biće održan sastanak američkih Federalnih rezervi na kojem će se odlučivati o monetarnoj politici SAD.

Na junskom sastanku Fed je treći put u šest meseci podigao referentnu kamatnu stopu i objavio da će pre kraja godine početi s postepenim smanjivanjem svog ogromnog portfolija obveznica.

Većina investitora očekuje da Fed neće ove nedelje menjati referentne kamatne stope i da će ih možda podići još jednom do kraja godine, navodi Asošiejted pres.

U fokusu investitora prethodnih nedelja bili su potezi Evropske centralne banke, koja je u četvrtak odlučila da za sada ne menja svoju referentnu kamatnu stopu i da nastavi s kupovinom obveznica do kraja godine, a i duže ako bude potrebno.

Ipak, investitore je u petak zabrinula najava da će ECB 26. oktobra odlučivati o smanjenju svog podsticajnog programa kupovine obveznica, prema kojem ona mesečno kupuje 60 milijardi evra obveznica.

Investitori uzimaju u obzir i previranja na političkoj sceni SAD, odnosno širenje istrage o ruskoj umešanosti u američke predsedničke izbore 2016. godine i eventualnoj povezanosti izbornog štaba predsednika Donalda Trampa s Rusima, kao i podele među vladajućim republikancima zbog kojih još nije usvojen novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i ukinut “Obamaker”, navodi AP.

Na investitore bi moglo da utiče i to što je Međunarodni monetarni fond danas objavio korekciju prognoze ekonomskog rasta u 2017. godini, prema kojoj će Evropa, Japan i Kina imati veći rast od ranije predviđenog, a SAD i Velika Britanija manji privredni rast u odnosu na prethodnu projekciju.

Cene nafte danas su solidno porasle.

Prema podacima Blumberga, cena referentne američke nafte porasla je za 1,6 odsto na 46,5 dolara po barelu, a nafta Brent takođe za 1,4 odsto na 48,7 dolara po barelu.

TAGOVI: VOLSTRIT , NAFTA , BERZA