RAT U UKRAJINI SE ODLUČUJE U NAREDNIH NEKOLIKO DANA! ?

RAT U UKRAJINI SE ODLUČUJE U NAREDNIH NEKOLIKO DANA! Visoki predstavnik EU: Ukrajinci pružaju izuzetan otpor – glavni cilj ruske invazije je PROPAO!

AUTOR: 

SVET

24.03.2022

16:14

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj pozvao je 27 zemalja EU da nastave sa naoružavanjem ukrajinske vojske jer će „o svemu biti odlučeno u narednih 15 dana“.

RAT U UKRAJINI SE ODLUČUJE U NAREDNIH NEKOLIKO DANA! Visoki predstavnik EU: Ukrajinci pružaju izuzetan otpor - glavni cilj ruske invazije je PROPAO!

Tanjug/AP

– Ukrajinski otpor je izuzetan. Ruska vojska ne uspeva da se probije više od 200 kilometara od svojih logističkih baza i izgubila je mnogo vojnika i tenkova, što možemo da vidimo preko satelita. i aviona – 74-godišnji Borelj rekao je u intervjuu španskoj javnoj televiziji TVE.

Upitan da li treće zemlje treba da nastave da šalju oružje ukrajinskoj vojsci kako bi nastavile njen navodni uspeh, Borel je odgovorio:

– Ovo je najvažnije. Jer će sve biti odlučeno u narednih 15 dana.

Upitan da objasni konkretan rok, on je dodao da “želi da kaže da to neće biti u roku od 24 sata”.

– Otpor će se nastaviti koliko god je potrebno, ali cilj ruske invazije je propao – rekao je bivši španski ministar spoljnih poslova. Borelj je rekao da su Rusi izgubili trećinu svojih trupa u poslednjih mesec dana, koliko je trajala njihova invazija na Ukrajinu.

– Kada se sabere broj poginulih, ranjenih i zarobljenih, ostalo je 40.000 vojnika. To je procena – rekao je on. Borel tvrdi da je ukrajinski otpor razbio obruč oko Kijeva.

Tanug/AP

Đuzep Borelj

– Neki gradovi su u očajnoj situaciji, poput Marijupolja, ali izgleda da Rusi uopšte nisu sposobni da zauzmu Kijev. Zato je neophodno da se hitno nastavi pomagati (Ukrajincima) da nastave da pružaju otpor u narednim danima. Tako da im je potrebno Stingers i protivtenkovsko oružje je da pomognemo kao što smo to činili do sada – rekao je šef evropske diplomatije.

On je napomenuo da Rusija trenutno ne želi ni o čemu da pregovara jer želi da okupira teritoriju.

– On želi da pregovara u boljoj situaciji. Želi da završi okupaciju obale Crnog mora. Želi da dođe do istočne granice sa Moldavijom i tako odvoji Ukrajinu od mora. Ukrajina je spremna da pregovara u svakom trenutku, ali na druga strana nema sagovornika – rekao je on i dodao da će se pregovarati o prekidu vatre.

– To je prva stvar koja se radi u ovakvim situacijama – istakao je Borelj. On je odbio da govori o planovima NATO-a, rekavši da nije nadležan za vojnu alijansu, ali je rekao da NATO namerava da pošalje više trupa u svoje zemlje članice na istočnoj granici.

– Ali na dnevnom redu nema intervencije u Ukrajini   zaključio je on.