Rusija je upravo dobila dosad najsnažniju podršku Kine

Putinu je od Kine upravo stigla ruka spasa u poslednji čas

SVET 29. apr. 202215:12
Podeli:
Vladimir Putin i Si ĐinpingVladimir Putin i Si Đinping Foto: TANJUG/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kineska vlada donela je odluku da ukine carinu na ugalj uvezen iz Rusije, a ova odluka će stupiti na snagu u nedelju. U momentima kada Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uvode sve jače sankcije Rusiji, ovakav postupak Kine predstavlja snažnu podršku finansijama partnerske Rusije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Kina je jedna od zemalja koja se uzdržavala od komentarisanja rata, kao i korišćenja reči „invazija“.

Kineski zvaničnici kažu da će nastaviti normalnu trgovinu sa Rusijom, dok su predsednici dve zemlje Vladimir Putin i Si Đinping neposredno pre početka rata potpisali sporazum o povećanju trgovine.

Vladimir Putin i Si Djiping
Vladimir Putin i Si Đinping Foto:Tanjug/Greg Baker/Pool Photo via AP

Jedna od oblasti u kojima Kina može biti od pomoći Rusiji je i uvoz energenata, obzirom na sankcije EU i SAD.

Pre tri nedelje, Evropska unija je odobrila zabranu uvoza ruskog uglja, što je mera koja će se postepeno uvoditi tokom četiri meseca. Blok uvozi oko polovinu svog uglja iz Rusije, što je promet vredan četiri milijarde evra godišnje.

Kineski uvoz uglja iz Rusije dostigao je skoro sedam milijardi evra prošle godine, kada se i udvostručio u odnosu na godinu pre.

POGLEDAJTE JOŠ:

Aleks Turnbul, analitičar robe u Singapuru, rekao je da su kineski uvoznici uglja poslednjih nedelja naišli na poteškoće u pronalaženju vlasnika brodova koji su spremni da dozvole da se njihova plovila koriste za prevoz ruskog uglja. Mešutim, nova prekogranična linija bi trebalo da bude otvorena sledećeg meseca i mogla bi da proširi sposobnost Kine da uvozi ruski ugalj.

Rusija je sada drugi najveći izvor uglja za Kinu, nakon Indonezije. Kina je zaustavila kupovinu australijskog uglja pre 17 meseci nakon što je ta zemlja, ranije drugi najveći snabdevač Kini, pozvala na međunarodnu istragu o tome kako je kovid počeo da se širi u Vuhanu krajem 2019. godine.

Kina trenutno naplaćuje carinu od tri do šest odsto na uvozni ugalj, u zavisnosti od kvaliteta. Ukidanje tarife učiniće uvozni ugalj jeftinijim i konkurentnijim uglju koji se kopa u Kini.

BONUS VIDEO Američka Nacionalna Garda šalje nosače oružja Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Vaš komentar