RUSIJA UPOZORAVA

RUSIJA UPOZORAVA: Ukrajinski nacionalisti spremaju provokaciju u Harkovu! Imaće podršku zapadnih medija!
Foto: Shutterstock

OPASNO

RUSIJA UPOZORAVA: Ukrajinski nacionalisti spremaju provokaciju u Harkovu! Imaće podršku zapadnih medija!

PLANETA

Ukrajinski nacionalisti spremaju provokaciju u Harkovu uz učešće novinara zapadnih država, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je novinarima rekao predstavnik Ministarstva Igor Konašenkov, nacionalisti su u tom ukrajinskom gradu postavili višecevne bacače raketa između stambenih zgrada, a stanovnicima, uključujući decu ne dozvoljavaju da izađu iz zgrada.

Cilj nacionalista je da isprovociraju ruske snage da otvore vatru na stambene delove grada i da to sve bude snimljeno za zapadne medije.

Konašenkov je rekao da su sada ti sistemi stavljeni u stanje pripravnosti da pucaju na ruske snage koje su izvan grada.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane je istakao da ruska vojska nastupa u širokom frontu, zajedno sa jedinicama DNR i oslobađaju nove oblasti.

Konašenkov je dodao da je ruska vojska dopremila građanima Hersona 140 tona pomoći i lekova.

On je dodao da se dopremanje humanitarne pomoći nastavlja.

Ukrajinski nacionalistički odredi, rekao je Konašenkov, pokušavaju da, povlačeći se, stvore humanitarnu katastrofu u Donbasu.

Te jedinice nanose štetu ključnim infrastrukturnim objektima, kao i energetskim sistemima i sistemima vodosnabdevanja.

“Cilj takvih akcija je stvaranje humanitarne katastrofe u Donbasu”, rekao je Konašenkov.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Sputnjik