Ruska flota u Crnom moru

UKRAJINCI TVRDE

‘Ruska flota u Crnom moru je paralizirana!‘

‘Odrezali smo ih od matične luke, pogledajte koliko smo brodova uništili…‘

Piše:

Vlado Vurušić

Objavljeno: 06. veljača 2024. 06:23

  

<p>Oštećeni ruski brod u krimskoj luci Feodosia</p>

Oštećeni ruski brod u krimskoj luci Feodosia Afp Photo/ Satellite Image ©2023 Maxar Technologies/Profimedia/Handout/afp/profimedia

VEZANE VIJESTIANTIPUTINOVSKI SKUP‘Želimo pobjedu Ukrajine!‘: Okupili se poznati Rusi, Putin ih se silno boji, poslali su moćnu porukuZALIHE PRESUŠUJUEuropa u velikom problemu: Ako SAD zatvori pipu, od Putina nas jedino ovo može spasiti!

PROMOUz pomoć AI tehnologije Optika Anda ‘oživjela‘ je popularnu Andu Pandu

Djelotvornost ruske Crnomorske flote od jučer je, ako ne paralizirana, onda vrlo komplicirana. Rusi ne mogu sigurno ući u svoju glavnu logističku bazu – Sevastopolj. Naime, ukrajinska vojska “odsjekla” je rusku flotu od njihove glavne matične luke, pohvalio se glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk, a prenosi ukrajinski portal RBK Ukrajina.

Pletenčuk kaže kako Rusi imaju velike poteškoće u izvršavanju borbenih misija i zadataka kao rezultat uspješnih napada ukrajinskog zrakoplovstva na Krimu. Upravo ta činjenica, da je Ukrajina desetkovala i učinila “nefunkcionalnim” rusku crnomorsku flotu, Kijev iznosi kao činjenicu da prošlogodišnja proljetna kontraofenziva nije bila uzaludna, kako se to često prigovara na Zapadu.

Morska protuofenziva

– Ona nije bila možda toliko uspješna na “tlu”, (nije ostvaren očekivani prodor prema Melitopolju i dalje prema Azovskom moru), ali je praktički izbacila iz stroja flotu, koja je spala samo na raketonosce, piše Kijevska pravda, napominjući da su Rusi morali povući dio svog brodovlja u rusku luku Novorosijsk te u svoju bazu Očamčira u odmetnutoj gruzijskoj paradržavnoj tvorevini Abhaziji. I prema Pletenčuku, ruska Crnomorska flota već dugo protiv Ukrajine ne može koristiti ništa osim brodova nosača raketa.

Ali sada, u zadnje vrijeme, imaju problema i s tim brodovima, jer su im rakete tipa “Kalibr” uskladištene u Sevastopolju, a tamo više nije sigurno uplovljavanje. Pletenčuk je dodao da i u Novorosijsku još “nije riješen problem s utovarom projektila”.

Podsjetimo, nedavno je ukrajinska vojska morskim dronovima potopila raketni brod “Ivanovec” koji se smatrao “ponosom” ruske crnomorske flote, jer su postojala samo tri takva broda. Brod su, navodi RBK Ukraina, uništili vojnici Glavne obavještajne uprave pomorskim dronovima MAGURA V5, a ističu kako je cijena tog broda 60-70 milijuna američkih dolara. Prema portalu news.online.ua Rusija je izgubila oko 25 od oko 80 brodova različitih tipova od početka agresije na Ukrajinu.

Podsjetimo da je još u travnju 2022. uništen stožerni zapovjedni brod crnomorske flote “Moskva”. Pletenčuk je napomenuo da je još 15 brodova na popravku jer su ih onesposobili ukrajinski projektili ili zbog tehničkih nedostataka. I britanski ministar obrane Grant Shapps rekao je nedavno kako je Rusija izgubila oko 20 posto svoje crnomorske flote u zadnja četiri mjeseca prošle godine, odnosno od rujna do prosinca 2023.

Povratak ukrajinske kontrole

Ukrajina je, navodi Kijevska pravda, uništila rusku podmornicu klase Kilo i oštetila niz moskovskih desantnih brodova, poput Minska, Saratova i Olenegorsk Gornjak. Upravo zato, ističe Pletenčuk, podvodni i površinski nosači raketa nisu korišteni u masovnim neprijateljskim raketnim napadima na Ukrajinu 29. prosinca 2023. i 2. siječnja 2024. godine.

On ističe kako je primijetio da od 3. siječnja ruski “raketonosci” uopće nisu uočeni u Crnom moru, unatoč činjenici da su vremenski uvjeti bili povoljni za stavljanje brodova u operativno stanje. Istodobno, predstavnik ukrajinske mornarice dodao je da su ujutro 3. siječnja u Crnom moru bila dva broda, a u Azovskom jedan, ali ne i nosači projektila.

Prema ukrajinskim podacima Rusija više ne kontrolira veći dio Crnog mora, čak ne može u potpunosti nadzirati svoje teritorijalne obale, a pogotovo ukrajinskog dijela, tako da Ukrajina kontrolira pomorski promet na zapadnom dijelu Crnog mora

#Crno More #Ukrajina #Ruska Flota #Sevastopolj #Očamčira #Rusija #Rat U Ukrajini #Novosti #Crnomorska Flota

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?