Sačuvajmo krtice

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za opstanak planete

Krtice proizvode  lekovitu zemlju.Javorka i Petar

SCITECH 03. mar. 202210:38
Podeli:
Put, priroda, šuma,Izvor: Shutterstock

Svetska organizacija za zaštitu prirode podsetila je, povodom Svetskog dana divljih vrsta, 3. marta, na važnost zaštite biljnih i životinjskih vrsta za očuvanje planete i upozorila da je u poslednjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za 68 odsto.

„Uzroci smanjenja biodiverziteta su mnogobrojni i uključuju degradaciju prirodnih staništa, prekomerno korišćenje prirodnih resursa, klimatske promene i nezakonitu trgovinu i ubijanje divljih vrsta. Poslednji WWF-ov Izveštaj o životu na planeti nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto“, izjavila je predstavnica WWF Adrije Iva Svilar.

Zbog toga je, kako je navela, važna briga o divljem svetu i njihovim staništima, odnosno život u skladu sa prirodom.

Iz WWF-a su poručili da je pretnja divljim vrstama zločin protiv prirode, koji uključuje nezakonit lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, kao i nezakonito hvatanje i posedovanje divljih vrsta.

Podseća se i da je Srbija prepoznata kao centar biološke raznovrsnosti sa velikim brojem endemskih vrsta i karakterističnih staništa, ali i da region često ciljno tržište i mesto tranzita divljih vrsta.

Iz WWF-a su naveli da su lokalne i strane vrste ugrožene su zbog ljudskih aktivnosti i podsetili na primer nedavno odbeglog mladunca lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a pre nekoliko meseci javnost je bila upoznata i sa nezakonitom transportu odraslog tigra trajektom u Hrvatskoj u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje.

Kažnjiva dela protiv divljih vrsta su medju najunosnijim aktivnostima organizovanog kriminala u svetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, navedeno je u saopštenju.

WWF kroz projekat “Uspešno suzbijanje kažnjivih dela protiv divljih vrsta u Evropi” (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i na smanjenju broja kažnjivih dela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine.

Na ovaj način, projekat doprinosi i oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema.

rojekat “Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe” (SWiPE) finansijski podržava evropski program LIFE. Taj projekat sprovode WWF, Flora i Fauna International, Mreža za praćenje trgovine divljim vrstama TRAFFIC, Državno odvjetništvo Hrvatske i Pravosudna akademija Hrvatske u 11 evropskih zemalja: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji, Španiji i Ukrajini.