Saša Mirković juriša na Beograd

Lider pokreta “Cela Srbija” iz Zaječara ostaje pri tvrdnjama o umešanosti političara u paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine

Saša Mirković: Dejan Mihajlov je bio u lancu komande

Nema pomena da su političari podsticali nemire, tvrdi nakon dugog odsustva iz javnosti nekadašnji generalni sekretar Vlade

Nekadašnji generalni sekretar Vlade Dejan Mihajlov bio je u “lancu komande” prilikom nemira 2008. na mitingu Kosovo je Srbija koji su doveli do paljenja američke ambasade, tvrdi za Danas Saša Mirković, bivši naprednjak, sada vođa pokreta Cela Srbija iz Zaječara.

 13

Piše: J. L.

Beograd 21. jul 2017. 12:00

Saša Mirković: Dejan Mihajlov je bio u lancu komande

Foto: Medija centar

On tako odgovara na pitanje kako komentarišete tvrdnje Mihajlova da je posle paljenja ambasada sprovedena istraga i da prema toj istrazi nema pomena da je neko od tadašnjih opozicionih političara podsticao nemire građana.

Priča o ovom događaju našla se u fokusu javnosti u vreme posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, kada su se u medijima pojavili navodi da će pitanje odgovornosti za paljenje Ambasade SAD biti jedna od tema. Mirković je na pojedinim portalima doveo Vučića u vezu sa organizovanjem onih koji su upali u tadašnju zgradu američke ambasade i zapalili je. Tom prilikom je stradao u požaru i 20-godišnji mladić Zoran Vujović, a pojedini počinioci procesuirani su i osuđeni na uslove kazne, dok se protiv više policijskih oficira vodi i dalje istraga. Upitan da li ima dokaze za tvrdnje o Vučićevoj tadašnjoj ulozi u svojstvu čelnika opozicionih radikala, Mirković za Danas odgovara potvrdno.

– Naravno, zato sto sam bio u prostoriji, to jest popeli smo se nas nekoliko u poslanički klub Srpske radikalne stranke, gde smo se zadržali neko vreme. Došao je čovek koji je preneo poruku Vučiću “da će za 10 minuta sve biti čisto”. O ostalim detaljima, ko je poslat i gde, reći ću pred relevantnim organima, kaže Mirković, a iz ovakvih njegovih navoda može se zaključiti da se “čisto” odnosi na povlačenje policije pred demonstrantima. Međutim, ove i slične Mirkovićeve tvrdnje negira Mihajlov, koji se prekjuče posle dugog odsustva iz javnosti pojavio u programu TV Pink.

– Dejan Mihajlov laže, jer je i on jedan u lancu komande koji je u tome učestvovao. Pričali smo i tome i on mi je rekao neke detalje pre dve godine, jer ja nisam znao detalje iz Vlade i policije. A njihove političko-partijske-trgovačke istrage znamo kako rade, zato što nezavisni pravosudni sistem ne funkcioniše, nego po naredbi, kaže Mirković za Danas.

Mirković je u formi saopštenja zatražio međunarodnu istragu događaja iz februara 2008, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, a u Beogradu posle mitinga vlasti u kojoj su bili premijer Vojislav Koštunica i predsednik Boris Tadić izbili rušilački nemiri. Od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Saša Mirković je zatražio da uradi bezbednosnu njegove lične i ugroženosti njegove porodice.

– Od 2015. traje progon mene i moje porodice i mojih prijatelja zato što sam rekao Vučiću da izlazim iz SNS i da neću više sa njim i bandom oko njega da imam veze. Napali su Sport, oteli prostorije dnevnog lista Sport, u te prostorije ugurali svoj Srpski telegraf, oteli nam nameštaj, zabranjeno je da se sudi za novac svima koji duguju Beotonu, privodili mi majku i oca na informativni razgovor, nekadašnju prijateljicu privodili i zatvarali samo zato što je nekada imala veze sa mnom, otpustili mi bratanca sa posla, maltretirali decu SMS porukama. Sve sam uredno prijavljivao, nikada mi nije niko odgovorio. Pisali po zidu “smrt”, bacali bombu na kuću, niko nije otkrio ko je to uradio, a ja znam da su to danas najbliži Vučićevi saradnici, nekada Dinkićevi. Nameštali lažne afere da sam ja nešto ukrao i da sam lopov, a nikada nisam bio u izvršnoj vlasti u Zaječaru nego predsednik Skupštine grada. Terali me da izvršim politički pritisak da se oprosti ekološka taksa iako nije po zakonu Poljacima, i tako razvali budžet grada. Na to su me terali (Ivica) Kojić, Aleksandar Vučić i ispred NALED Ana Brnabić, tvrdi Mirković za Danas.

On se osvrnuo i na slučaj nedavno uhapšenog Dejana Anđusa navodeći da je Anđus uhapšen pod sumnjom za iznudu, onda kada mu se pridružio u pokretu Cela Srbija. “Ja još nisam sreo novinara koji može da svojim uticajem obezbedi milionske poslove putarskom preduzeću”, ističe Mirković.

Pitanja o vezi sa Nikitovićem

Mirković je na pojedinim portalima postavio i više pitanja Dejanu Mihajlovu, pominjući i odsustvo ministra policije Dragana Jočića kritičnog dana zbog teške saobraćajne nesreće. U tim pitanjima Mirković pominje da su tadašnji funkcioner radikalne opozicije Vučić i šef Koštuničinog kabineta Aleksandar Nikitović (koji je preminuo prošle godine usled bolesti) bili u kontaktu. “Otkud Mihajlov zna kao sekretar Vlade šta su radili (Aleksandar) Vučić i (Aleksandar) Nikitović u saradnji sa jednom gospođom iz MUP, pošto je ministar bio povređen u saobraćajnoj nesreci? Da li je bio sa njima na dogovorima i da li zna ko je prenosio poruke između Vučića i Nikitovića. Da li je upoznat zašto se policija povukla i zašto je mlad momak izgubio život i ko ga je tamo poslao, u ambasadu SAD?”, navodi Mirković.

povezane vesti

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

bora

21. jul 2017.

Mirković navodnim senzacionalizmom skreće pažnju na sebe i prikuplja političke poene.

dea

21. jul 2017.

Jeftine fore.

Nikola Nenadovic

21. jul 2017.

Za oocekivati je bilo da CE se I ta tema pokrenuti. Na pregovorima sa SAD-A. Mislim paljenje billo koje ambasade je jedan vid mrznje prema zemlji.

JasminaM

21. jul 2017.

Rekla kazala,sud će reći istinu

Nina Ninocka

21. jul 2017.

Kontradiktorno od Sase Mirkovica. Skretanje paznje na sebe, pominjanjem porodice. Nema porodica veze sa politikom I prijatelji, nego on.A taj koje to radio, mislim da nema veze sa strankom, vec je nekome stao na ” Zulj”. Krivca treba pronaci I kazniti.

AnaZ

21. jul 2017.

Svako ima prošlost

Vladan

21. jul 2017.

Mihailov je jedan od najuticajnijih ljudi u Srbiji. Desna ruka Velikog vodje. Siva eminencija.

scoby

21. jul 2017.

Izgleda da su po duševno zdravlje Pametnog Velikog Vođe znatno opasniji njegovi bivši ortaci – insajderi koji su naknadno došli pameti, nego kompletna opozicija.

Dusan

21. jul 2017.

Pa zar Mirkovic nije u to vreme radi na karijeri Serifovicke?

Vladimir

21. jul 2017.

Uplitanje pokojnog Aleksandra Nikitovića, koji ne može da odgovori na optužbe Mirkovića, u celu ovu priču, koja je slika tabloidizacije današnje Srbije, je više nego nečasno. Osnovni problem sukoba Mirković – Vučić nije istina, koja je za njih krajnje nebitna, nego raspodela moći i samim tim novca, za koji je Mirković očigledno uskraćen, suprotno medjusobnom dogovoru. Kada je tako, onda je sasvim jasna medjusobna ostrašćenost i ne prezanje ni od čega, čak i od podmetanja ljudima kojih više nema. Neka im služi na čast…

Za admina

21. jul 2017.

Dajte vise, ogranicite nekako ove botove…

Aca

21. jul 2017.

Sada je 2017. šta je čekao do sad pa nije prijavljivao to, prošlo je 9 dugih godina od tog događaja. Kada bi neko još i poverovao u ovo.

Прљав веш

22. jul 2017.

Или где има дима има и ватре!