SBB zabrinut

SBB zabrinut zbog pravosuđa i tretmana stranih investitora

SBB zabrinut zbog pravosuđa i tretmana stranih investitoraIzvor: N1

Na osnovu privatne krivične prijave bivšeg direktora kanala Ultra, Ratomira Kutlešića, Treće osnovno javno tužilaštvo pokrenulo je predistražni postupak protiv sadašnje direktorke tog kanala, koja ga je na toj funkciji zamenila 2014. godine. Novi detalji o načinu na koji tužilaštvo i policija vode ovaj postupak veoma su uznemiravajući.

Nakon što je 2014. smenjen sa pozicije direktora Ultre, bivši direktor je napre poveo građansku parnicu protiv kompanije SBB. Parnica je u prvom stepenu presuđena u korist SBB-a. Na tu presudu uputio je žalbu a onda je podigao i krivičnu prijavu protiv sadašnje direktorke ULTRE.

SBB ne spori pravo državnim organima da vode istrage nezavisno od toga ko stoji iza krivičnih prijava ali na način koji je u potpunosti utemeljen u zakonu i uz uvažavanje osetljivih interesa kompanije. Dosadašnji tok predistražnog postupka sa nizom nelogičnih, neuobičajenih i netransparentnih gestova policije daje, međutim, osnov za sumnju da se ova istraga ne vodi na legalan i legitiman način.

Privatna krivična prijava podneta je protiv nove direktorke Ultre koja je na tu funkciju postavljena 2014 godina ali je tužilaštvo, iz razloga koje pravnim zastupnicima SBB-a ne želi da predoči, odlučilo da ispituje i period koji uopšte nije obuhvaćen krivičnom prijavom, odnosno period pre 2014. Tužilaštvo i policija takođe insistiraju da kompanija dostavi podatke koji su poslovna tajna i koji su uobičajeno predmet građanske parnice. Radi se upravo o podacima do kojih je u parnici, koju je u prvom stepenu izgubio, pokušao da dođe podnosilac krivične prijave.

Na pitanje zbog čega zahteva dokumentaciju koja je za kompaniju sporna iz tužilaštva je stigao odgovor da ne mogu da preciziraju zbog čega su tražili tu dokumentaciju jer je predmet prebačen u Treći osnovni sud radi odluke o žalbi SBB-a. U istom odgovoru, tužilaštvo je takođe saopštilo i da nema kontrolu nad zaštitom podataka koji su poslovna tajna dok se nalaze u rukama policije.

Nakon objavljivanja priloga o ponašanju tužilaštva i policije u ovom slučaju, televiziji N1 stiglo je i pismo Ratomira Kutlešića bivšeg direktora ULTRE i podnosioca krivične prijave, u kom zlonamernim i neutemeljenim ocenjuje sumnje da bi “on mogao bilo šta da zloupotrebi”. Gospodin Kutlešić u svom pismu ne kaže da nema nameru da do tih podataka dođe, a jedini način da do njih dođe je zloupotreba i kršenje zakona. On samo zlonamernim ocenjuje sumnje da bi mogao da ih zloupotrebi.

Uz sve ove zbunjujuće činjenice u vezi sa predistražnim postupkom, policija je u petak 23. juna, kasno uveče Izvršnoj Direktorki SBB i potpredsenici Junajted Grupe za marketing i medije, na kućnu adresu uručila poziv da se već u ponedelja 26. juna u prepodnevnim satim javi u MUP, u svojstvu građanina ali pod pretnjom privođenja ukoliko se ne odazove. Pošto je mogla da ga pošalje i poštom što je sasvim uobičajeno u procesima koji nisu hitni ili uruči na adresu kompanije, a ipak ga je uručila na kućnu adresu, SBB gest policije smatra zastrašivanjem.

Kako je Izvršna Direktorka SBB-a bila sprečena da se u ponedeljak 26. juna pojavi u MUP-u zbog ranije planiranog putovanja, pravni zastupnik dostavio je policiji avio karte I dokumenta aranžmana. Iako je iz avionske karte koja joj je predočena, policiji bilo jasno kada se direktorka SBB vraća sa puta, policija je potpuno protivzakonito insistirala da joj advokat uruči novi poziv I to u vreme I u danu dok se još nalazi na putu. Advokat je ovaj protivzakonit I neobjašnjiv zahtev policije odbio.

Policija na kriminalan način tretira Izvršnu Direktorku kompanije SBB, koja je jedna od najvećih u Srbiji i u vlasništvu stranih investitora,

Kako se radi samo o pozivu za razgovor u funkciji građanina, velika brzina na kojoj se insistira i novi, protivzakoniti zahtev policije, daju još jedan, snažan osnov za sumnju da se proces vodi na način koji nije ni legitiman ni legalan.

SBB je veoma zabrinut za stanje pravosuđa i pravnu sigurnost stranih investitora.

TAGOVI: SBB

KOMENTARA 3

POSLEDNJI KOMENTARI

Til Ojlenšpigel

Ok, ali stvarno ništa ne razumem, ako je ovaj smenjen , onda tuži novu direktorku , kakve sad pa ima veze sa SBB-om? Ovo je gore od španske serije.

6 1 

PENZIONER iz Jadnog Barajeva

Nista nivo, al nek videstranci sa kakvim mi mukama zivimo…Mi imamo samo jednu” pravu TV Pink”

37 2 

Puppyga

To može samo u udbaškoj banana državi. Sramota.

57 6