Šengen u krizi

Usred Europe nastavlja se suspenzija punog Schengena

Index Vijesti

Zadnja nadopuna: 15:34, 15. travnja 2023.

Usred Europe nastavlja se suspenzija punog Schengena
Foto: EPA

NJEMAČKA ministrica unutarnjih poslova naložila je produženje kontrole šengenske granice prema Austriji za daljnjih šest mjeseci, priopćilo je savezno ministarstvo unutarnjih poslova.

“Razlog produženja kontrola na granici prema Austriji je uvođenje reda i ograničenje neregularne migracije”, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

U priopćenju se ukazuje na to da je prošle godine zabilježen “najveći broj neregularnih prelazaka granice od 2016.”.

Spominju i Balkansku rutu

“Presudan za porast broja je pojačani dolazak izbjeglica u Italiju te migracija iz Turske i osjetni porast prelazaka preko tzv. Balkanske rute”, priopćilo je ministarstvo u Berlinu.

Objašnjeno je kako se povećani priljev posebice odnosi na zemlje srednje i zapadne Europe te prije svega Njemačku i njezinu granicu s Austrijom.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) rekla je u petak kako se “u dogledno vrijeme” ne očekuje smanjenje neregularne migracije u Njemačku.

“Savezna policija koja osigurava granice će kontrole i dalje vršiti tako da one što manje utječu na gospodarstvo, život i rad u njemačko-austrijskom pograničnom području”, priopćeno je iz ministarstva unutarnjih poslova.

Kontrole na šengenskoj granici prema Austriji uvedene su na početku izbjegličke krize na jesen 2015. te se od tada svakih šest mjeseci produljuju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Austrija je prije nekoliko dana također najavila produženje kontrola šengenskih granica prema Sloveniji i Mađarskoj.

Njemačka policija je kritizirala praksu kontrole samo na cestovnim graničnim prijelazima i zatražila mobilne kontrolne točke kako kontrole za krijumčare ljudima ne bi bile predvidljive kao do sada.

Kontrole na autocestama se ne vrše na samom graničnom prijelazu, nego su kontrolne stanice postavljene nekoliko kilometara iza granice, na području Njemačke. 

Podsjetimo, na početku tjedna i Austrija je objavila da će produžiti kontrole na šengenskoj granici sa Slovenijom i Mađarskom. 

I Austrija produljila kontrole na granicama sa Slovenijom i Mađarskom

Na to je reagirala glasnogovornica Europske komisije Anitta Hipper.

“Naša je pozicija vrlo jasna: granične kontrole unutar šengenskog prostora moraju ostati iznimka, moraju biti strogo vremenski ograničene i koristiti se kao mjera u slučaju krajnje potrebe”, odgovorila je glasnogovornica Hipper na novinarsko pitanje o najavi Austrije da će za daljnjih šest mjeseci produljiti granične kontrole na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?