Slike govore

Kina kritikuje „neprihvatljiva“ ograničenja putovanja u vezi sa kovidom, tvrdi da su to političke motivacije za nova pravila

Kineski zvaničnici osudili su strane nacije koje su najavile „neprihvatljiva“ ograničenja putovanja zbog kovida, obećavajući da će preduzeti „kontramere“ kao odgovor.

„Neke zemlje su uvele ograničenja ulaska koja ciljaju samo na kineske putnike“, rekao je portparolkom kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning novinarima. „Ovo nema naučnu osnovu i neke prakse su neprihvatljive.

„Odlučno odbijamo korišćenje mera protiv kovida u političke svrhe i preduzećemo odgovarajuće mere kao odgovor na različite situacije na osnovu principa reciprociteta“, dodala je ona.

Peking je pravila takođe nazvao „diskriminatornim“ uprkos pravilima koja važe za sve putnike iz Kine, bez obzira na status vakcinacije ili zemlju porekla. Mao je objasnila da je varijanta koja se širi kroz Kinu „već ranije pronađena na drugim mestima“, ali to nije sprečilo druge zemlje da uvode ograničenja, prenosi Foks njuz.

Brojne zemlje uvele su uslove ili ograničenja putovanja kao odgovor na brzo rastući broj pozitivnih slučajeva na kovid u Kini nakon što je Peking ukinuo svoju politiku nulte kovida kao odgovor na proteste širom zemlje.

Neke zemlje, uključujući SAD i Britaniju, ponovo su uvele obavezno testiranje pre leta za svakoga ko napušta Kinu. Druge nacije, uključujući Japan i Italiju, zahtevaće samo testiranje po dolasku i karantin za sve putnike koji su pozitivni.

Maroko je jedina zemlja koja ide u ekstreme i potpuno zabranjuje ulazak svim putnicima koji dolaze iz Kine – mera koja stupa na snagu u utorak.

Informacije o trenutnoj situaciji u Kini vezane za koronavirus i dalje su razbacane nakon što je Peking odlučio da prestane sa prijavljivanjem bilo kakvih asimptomatskih slučajeva. Zemlje su se žalile na nedostatak saradnje Kine i nespremnost da objavi sve podatke vezane za za ovaj virus, posebno nakon što je vlada takođe najavila da će promeniti svoje kvalifikacije za brojanje smrtnih slučajeva povezanih sa virusom.

Mao je rekla novinarima da Kina želi da „pojača komunikaciju sa ostatkom međunarodne zajednice i radi zajedno na prevladavanju kovida“.

„Na osnovu najnovijih promena u situaciji sa kovidom i okolnostima sa kojima se suočavamo, nadležni organi u Kini su blagovremeno, otvoreno i transparentno podelili informacije u skladu sa zakonom“, rekla je Mao.

„Kina veruje da mere protiv kovida moraju da budu naučno zasnovane i proporcionalne“, dodala je ona. „Ne bi trebalo da se koriste za političku manipulaciju, ne bi trebalo da postoje diskriminatorne mere prema određenim zemljama, a mere ne bi trebalo da utiču na normalna putovanja i međuljudsku razmenu i saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT